Tekst en beeld W. Morren-Klinck

Ze zijn er weer! Verse aardbeien uit eigen tuin of land. Aardbeien zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, maar ze zijn het lekkerst en gezondst als ze in het seizoen zijn. Het aardbeienseizoen loopt van mei tot augustus, dus tijd voor een heerlijke, zomerse taart met deze mooie zomerkoninkjes.

Ingrediënten voor een bakvorm van 20 centimeter doorsnede:

Voor de bodem: 

  • 175 gram koekjes of biscuitjes
  • 70 gram roomboter of kokosolie

Voor de vulling: 

  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 250 gram mascarpone
  • 50-75 gram imkerhoning of een ander zoetmiddel naar keuze
  • 200 gram aardbeien
  • 2 eetlepels rundergelatinepoeder (of gebruik 6 gelatineblaadjes)

Voor de geleispiegel: 

  • 200 gram aardbeien
  • ½ eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 2 gelatineblaadjes)

Bereiding:

Maal de koekjes voor de bodem helemaal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter. Meng de gesmolten boter met het koekkruim.

Bekleed een bakvorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Doe het koekkruim in de vorm, verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem en druk stevig aan. Zet in de koelkast en laat minimaal 15 minuten opstijven.

Ga verder met de vulling. Klop hiervoor de mascarpone romig met de honing. Voeg de yoghurt toe en meng tot een romig geheel.

Pureer de aardbeien en verwarm de helft van de aardbeienpuree in een pannetje. Voeg het gelatinepoeder toe en meng goed tot het is opgenomen. Er mogen geen klontjes in zitten! Laat het al kloppend wat afkoelen, meng met de overige aardbeienpuree en meng daarna met het mascarponemengsel.

Giet het mengsel op de bodem en zet weg in de koeling. De taart moet minimaal 3-4 uur opstijven.

Pureer de aardbeien voor de geleispiegel. Doe de gepureerde aardbeien door een zeef. Maak eventueel iets dunner met wat citroensap of appelsap. Je hebt ongeveer 175-200 milliliter nodig.

Doe het in een steelpan en verwarm het sap. Voeg ook hier het gelatinepoeder toe, blijf goed kloppen tot het goed is opgenomen. Laat al kloppend goed afkoelen en giet voorzichtig over de taart. Laat opnieuw zo’n 2 uur opstijven.

Serveer de taart met vers fruit of toefjes geklopte slagroom.

Tips:

*Als het glutenvrij moet zijn, gebruik dan glutenvrije koekjes. 

** Als je een zuivelvrije taart wilt maken, gebruik dan plantaardige yoghurt, zoals amandelyoghurt of kokosyoghurt met kokosroom. 

*** Liever plantaardig? Gebruik dan agar-agar in plaats van gelatine.

Dit recept verscheen in de GezinsGids van 16 juni 2022 jl.