alt

Herman Hollander, voorzitter van het bestuur van landgoed Keukenhof, zat er al lang mee in het hoofd: het mogelijk maken van een doe-dag voor de hele geformeerde gezindte op het schilderachtige landgoed nabij Lisse. Na geslaagde samenkomsten van de gereformeerde gemeente Lisse besloot hij de stap te wagen. GezinsGids lezers krijgen korting bij dit evenement.


In dienst bij de Graaf

Landgoed de Keukenhof is een schilderachtig landgoed met bijbehorend kasteel. Het heeft een omvang van circa 230 hectare en is gelegen nabij Lisse.  Herman heeft een grote betrokkenheid bij het landgoed: zijn grootvader verhuisde in de 20-er jaren van de vorige eeuw uit Wezep naar Lisse en werd molenaar/houthakker. Zijn zoon werd eerst huisknecht op het kasteel en later de beheerder.  Hij bleef dat tot op hoge leeftijd. Toen het qua gezondheid minder goed ging, nam Herman zijn taken over. Omdat de graaf niet over nageslacht beschikte dat het landgoed kon beërven, vroeg hij of Herman de zorg wilde dragen over het kasteel een aangelegen landerijen.  „Dit heb ik toen, zonder te weten wat er allemaal bij kwam kijken, aanvaard,” geeft Herman aan. „Om het landgoed te kunnen behouden is het in zijn geheel ondergebracht in een stichting waar ik nu de bestuursvoorzitter mag zijn. Het is beschikbaar voor evenementen en het kasteel is een populaire trouwlocatie.”
Doe mee op landgoed Keukenhof!
Hollander geeft aan het jammer te vinden dat er in de regio Lisse, weinig wordt georganiseerd voor de gereformeerde gezindte. „Dit terwijl Katwijk op een steenworp afstand ligt en je vanaf de Veluwe in een klein uur naar onze regio rijdt.” Met cateraar Ad Baaij, die net als Hollander lid is van de Gereformeerde Gemeente in Lisse, sloeg hij de handen ineen voor het organiseren van een dag die bewust anders moest zijn dan de andere bekende ‘dagen’  voor de gezindte. „Bij diverse beurzen ligt de nadruk vaak op commercie en kijken,”  noemt Hollander. „Bij ons moeten de bezoekers actief mee kunnen doen. De dag zal D.V. zaterdag 15 juni plaatsvinden en de naam ‘Doe mee – op Landgoed Keukenhof Lisse’ dragen.”

„In onze gezindte worden naar verhouding veel hobby’s beoefend, zowel binnen- als buitenshuis, individueel of in groepsverband. Iedere hobbyist vindt het leuk om met gelijkgestemden en geïnteresseerden inzicht en ervaring te delen of hun hobby uit te leggen aan anderen. Noem het delen: we delen met elkaar wat van waarde is. We delen onze voorliefde voor muziek of een andere hobby. En ga er maar van uit dat er veel verschillende hobby’s beoefend worden! Het moet een doe-dag worden, waarbij iedereen een actieve rol speelt. De entree en deelnamekosten kunnen laag zijn, omdat onze stichting veelal met vrijwilligers werkt.”
Iedere bezoeker is deelnemer
Ad Baaij, die ook de eigenaar is van een lokale visspecialiteitenzaak, vertelt enthousiast over de plannen: „We willen deze dag met deelnemers én bezoekers  vormgeven. Het samen doen staat daarbij centraal. Er zijn bijvoorbeeld standhouders aanwezig en deze zeggen allen toe een leuke activiteit voor de bezoekers te organiseren.”
Vooral door de ‘gewone’ bezoeker moet de dag tot een succes worden gemaakt. „Iedere bezoeker kan bij ons deelnemer zijn”, vervolgt Baaij. „Hobbyisten kunnen een marktkraam huren voor het symbolische bedrag van €25 (inclusief 2 toegangsbewijzen). Hoe de marktkramen worden gevuld, is aan hen. Maar ik denk daarbij  aan het tonen verzamelingen, oude ambachten beoefenen en hand en schilderwerk uitvoeren. Er is natuurlijk ruimte voor het ruilen en ook het kleinschalig verkopen van de eigen producten voor de hobbyist; dat maakt het zo leuk! Al die hobby’s die onzichtbaar zijn op de vele zolderkamers moeten gezien worden!


Kleedjesmarkt

„Niet kijken, maar doen; daar doen we ons best voor,” geeft ook  Guido Hollander aan, die de praktische organisatie van de dag verzorgt.  Hij zegt toe dat er voor iedereen wat te doen zal zijn, of je nu 4 of 104 bent. Zo is er voor de kinderen de kleedjesmarkt. Hierop kunnen alleen zij spulletjes verkopen of een paar euro verdienen met een spelletje of het maken van muziek.


Samen actief

Met bekenden en onbekenden deelnemen aan sport en spel: ook dat is mogelijk op 15 juni. Levend Stratego (wie kent het niet?), volleybal, tafeltennis of zelfs abseilen… Het is slechts een greep uit de activiteiten die deze zaterdag zullen worden georganiseerd. En er is meer: de Gele Rijders komen voor een historische artilleriedemonstratie, de mooiste regionale klederdracht is te bewonderen en het proces van palingroken kan gezien én geproefd worden. Ook het maken van een huifkartocht of de rust opzoeken tijdens een lange wandeling over het terrein is mogelijk.
Samen muziek maken
Muziek is te mooi om stil bij te blijven zitten, zo is de mening van de organisatie. Daarom is ieder koor en individu welkom om samen met één van de vele koren de mooiste liederen te zingen. De koren dienen zich van tevoren aan te melden. Ook voor liefhebbers van instrumenten is er de ruimte om hiervan te genieten. En wie niet muzikaal is, mag natuurlijk ook gewoon luisteren. De leiding zal zijn in handen van bekende dirigenten en musici.


LEZERSACTIE

Doe mee – op Landgoed Keukenhof Lisse


Wanneer
D.V. 15 juni 2013
van 10.00 tot 20.00 uur.

Waar Landgoed Keukenhof,
Keukenhof 1, Lisse

Reguliere prijzen
Volwassenen (vanaf 16 jaar):  €  7,50
Kinderen tot en met 15 jaar:  €  5,00
Gezinskaart (1 of 2 ouders met kinde-
ren):  €  25,00
Parkeren:  €  6,00


Zelf een kraam?
Hobbyisten kunnen een marktkraam huren voor het
symbolische bedrag van  €  25 (inclusief twee toegangsbewijzen).
Aanbieding voor GezinsGids-lezers:


Korting:

Bestel kaarten en vermeld de actie-code ‘doemeegezinsgids’ en ontvang €  5,- korting op een familiekaart. U betaalt dan slechts  €  20,- voor het  hele gezin.