Tekst P.J.A. Nederpelt beeld Rosalie Kolk-Hattem

Wat begon met het meeluisteren bij een naailes, is uitgegroeid tot een hobby van zowel moeder als dochters. Christien van Dam (52) en haar dochters Janet de Keijzer (29) en Anita Augustinus (25) naaien nu regelmatig met elkaar op de zolderkamer. Ze werken niet alleen voor zichzelf, maar maken ook anderen blij. „Het meest genieten we van foto’s van tevreden klanten.”

Op een vrije middag haasten Janet en Anita uit Kesteren zich naar hun moeder in Opheusden. Als de kinderen daar in verschillende campingbedjes te rusten zijn gelegd, beklimmen ze de zoldertrap, op weg naar het heuse naaiatelier van moeder Christien, hun grote voorbeeld op naaigebied.

Christien lacht. „Ik naai al van jongs af aan. Ik denk dat ik nog op de lagere school zat toen ik mijn eerste echte kledingstuk maakte: een babyjurkje. Een goede kennis hielp me daar toen mee.

Later mocht ik op naaicursus, eerst in Elst en daarna in Rhenen. Uiteindelijk ben ik op een atelier terechtgekomen waar ik eerst kleding naaide en later ook gordijnen. Ik heb verder nog een poos bij woninginrichting Van Dam gewerkt, waar ik vitrages en gordijnen naaide.”

Zoom

Beide dochters volgden het naaivoorbeeld van hun moeder. Dat deden ze ieder in hun eigen tempo. Janet: „Ik werd het eerst aangestoken door mijn moeder. Ze gaf dan ’s avonds naailes aan een stel dames en ik ging er voor de gezelligheid bijzitten. Ik vond het altijd leuk om naar ze te luisteren en ze te zien prutsen.

Pas op mijn achttiende ben ik zelf iets gaan naaien. Ik weet niet meer precies wat het was, maar ik denk iets simpels, iets als een recht rokje.

Daarna had ik de smaak te pakken en besefte ik hoe makkelijk het was als je een feestje had en zelf een jurkje in elkaar kon zetten. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik zelf alle makkelijke dingen deed en mijn moeder dan bijvoorbeeld de rits erin liet zetten.

Het geeft nog steeds veel voldoening om met een nieuwe jurk ergens naartoe te gaan. Soms gebeurt het dat je dan naast iemand zit in een soortgelijke jurk uit de winkel en dan besef ik dat ik er vele malen minder voor betaald heb.”

Anita moet hard lachen. „Ja, en als je dan iets uit de winkel mee naar huis neemt, vindt onze moeder de zoom er vaak niet netjes inzitten.”

Christien „Ja, of zo’n dure jurk is niet gevoerd. Dat vind ik dan echt een misser.”

Babyuitzet

Bij Anita sloeg de vonk over toen ze in verwachting was van haar nu tweejarige dochtertje Lieke. „Bij mij duurde het even. Ik had ook helemaal geen zin om bij die naailessen te gaan zitten. Daar had ik helemaal niets mee.

Maar toen ik zwanger raakte en over mijn babyuitzet nadacht, besefte ik hoe leuk het zou zijn als ik net als mijn zus alles zelf kon maken, helemaal naar mijn eigen smaak. Samen met mijn moeder en zus ben ik naar de stoffenwinkel gegaan en hebben we meters stof gekocht om van alles te maken, zoals een dekbedhoesje, een commodekussen en een omslagdoek, Alles van dezelfde stof!

Toen was ook ik verkocht. Vooral toen ik doorhad hoe snel ik bijvoorbeeld een rokje voor Lieke in elkaar kon zetten.”

Anita grinnikt. „Ik ben de minst precieze van ons drieën en wil altijd alles zo snel mogelijk klaar hebben. Mijn moeder en zus zijn juist heel precies. Maar ik geniet er wel enorm van om leuke dingen te maken, zoals een dekbedovertrek voor mijn dochter en dan voor haar pop eentje van dezelfde stof.”

Janet is het helemaal met haar zus eens: „Het is zo leuk en makkelijk als je zelf kunt naaien. Toen de tweede op komst was, heb ik de hele babyuitzet opnieuw in een ander stofje gemaakt. De stoffen zoeken we altijd met zijn drieën uit bij een stoffenhal in Oosterhout.”

Naaikamer

Het naaiwerk vindt bij moeder op zolder plaats. „We hebben onlangs de zolderkamer opgeknapt tot een echte naaikamer. Het was een kamer met bruine schrootjes. Nu is alles fris wit geschilderd, is er een dakraam geplaatst en hebben we een grote tafel neergezet met een paar goede lampen erboven.  Dat is zo fijn werken.

Ik heb daar twee naaimachines staan en een lockmachine. Zo kunnen we van alles maken. En de samenwerking verloopt eigenlijk altijd vanzelf. De een speldt bijvoorbeeld en dan naait de ander. Zo maken we de leukste dingen.”

De rest van dit artikel lees je in de GezinsGids van 10 maart 2022 D.v.