„Geef opa eerst maar zijn drankje van de dokter.” Met dat grapje verscheen de fles oude jenever dagelijks tegen de avond op tafel. Zo wordt er vaak wat lacherig met drank omgegaan. Helaas ligt op drankgebruik en -misbruik in bevindelijke kringen geen duidelijk taboe, schrijft ds. A. van de Weerd in de GezinsGids van 2 februari 2017.

Ook bij ouderen is de slogan ‘drank maakt meer kapot dan je lief is’ van toepassing. Helaas ligt op drankgebruik en -misbruik in bevindelijke kringen geen duidelijk taboe. Geestelijke gesprekken worden soms met een borrelglaasje in de hand gevoerd. Openhartig vertelde een ouderling dat hij voor het preeklezen altijd ‘een slokje’ nam. Ook werkt het aanbieden van een glaasje vaak als een trekpleister om ambtelijke aandacht en bezoek te krijgen. Wie de Bijbelse gegevens als richtsnoer heeft, zal begrijpen dat je je met alcohol in een mijnenveld begeeft. Blijf er zo ver mogelijk bij vandaan!

Ontkenning
Bij iedere verslaving, en zeker bij een alcoholverslaving, zie je de ontkenning. Men wil niet inzien hoe de drank het hele leven beheerst en… verwoest. De fles wordt – letterlijk en figuurlijk – weggestopt. Met name tegenover jongeren is dit gedrag heel schadelijk. Ouderen zouden een voorbeeldfunctie moeten hebben. Als dat niet het geval is, moet je niet opkijken dat jongeren een afkeer krijgen van wat zij noemen ‘vroom gepraat’. Bovendien kunnen ze zelf geen enkele moeite met alcohol krijgen als ze ouderen veel zien drinken.

Meer lezen over alcoholmisbruik onder ouderen en wat er tegen te doen valt, is te lezen in de GezinsGids van 2 februari 2017.