Ooit was hij buitengewoon goed in het maskeren van gevoelens. God plaatste een pleegmoeder op zijn pad, door wie dat veranderde. Hij dreigde de kerk te verlaten. God stuurde twee jongens om hem ervan te weerhouden. Ds. M. van Sligtenhorst (41) uit Achterberg had een moeilijke jeugd. „Ik denk dat ik de jongeren van nu wel wat aanvoel.” 

De wieg van ds. M. van Sligtenhorst (HHK) stond in Blaricum. „Ik groeide op in een gezin van negen kinderen, van wie er één verongelukte op 28-jarige leeftijd. Mijn vader was rietdekker, een beroep dat in de omgeving veel werd uitgeoefend. Het Gooi staat vol met huizen met rieten daken: er was genoeg werk. Als jongen ging ik al mee het dak op. In de winter sneed ik riet voor Staatsbosbeheer. Ik vond het prachtig werk. 

In het gezin was het lastig en op school vaak niet minder. Mijn ouders scheidden voor ik tien jaar werd. De school moest een veilige haven voor me zijn. Ik herinner me een leerkracht als driftig en vernederend. Daardoor ontwikkelde ik een beetje een allergie voor ‘refo-scholen’. Later volgde ik het lager beroepsonderwijs op het Udemans College in Hoevelaken. Ik heb het daar goed gehad. Achteraf waardeer ik het als een veilige haven. 

Kinderen van gescheiden ouders kunnen een hechtingsprobleem oplopen. Dat was bij mij, denk ik, wel het geval. Dan ga je op een gegeven moment ook nog worstelen met je eigen misvorming. Ik kan gerust zeggen dat ik bijzonder moeilijke tijden voor mezelf gekend heb. Ik zat met de waaromvraag en kon niet bukken onder het kruis dat Hij me had opgelegd. De Heere heeft me willen genezen en de last van het verleden van me af willen nemen. Ik weet nog het plekje waar dat was. De tekst ‘Mijn genade is u genoeg’ heeft daar een sleutelrol in vervuld.”

De keuze om bij de kerk te blijven, was niet zonder schaduwzijden. „Ik werd met mijn keuze de ‘vrome jongen’ en maakte de grond van mijn zaligheid op uit mijn veranderde leven. Dat werd me ontnomen onder een preek, waarin ik leerde wat eigengerechtigheid is. De predikant leerde wat ‘uit u geen vrucht meer in der eeuwigheid!’ betekent. 

Lees meer over het leven van Ds. Van Sligtenhorst in de GezinsGids van 16 augustus 2018.