Een poosje geleden kon je de koeien weer met wilde bokkesprongen de wei in zien gaan. Voor de GezinsGids was dat aanleiding om stil te staan bij het nut en de nadelen van weidegang. Vader en zoon De Groot vertellen in dit artikelen over de eigenaardigheden van koeien. 

Wanneer je geen hart voor de dieren hebt, kun je er beter niet aan het boeren beginnen, meent Adriaan. Dat is Maarten met hem eens. „Dan zie je dingen niet op tijd en voel je de dieren niet aan. Het valt je dan niet op dat er een zieke koe bij loopt, een kalf met een longontsteking of een koe met uierontsteking.

Een goede boer kent iedere koe. Vroeger was dat bij naam, tegenwoordig onthoud je hun nummers. Je herkent hen voornamelijk aan de tekening en de uier, maar ook wel aan het karakter.”

„Koeien vertellen veel,” zegt Adriaan. „Ik heb koeien die geprikkeld reageren bij het melken als er regen, sneeuw of wind komt, zelfs als ze op stal staan. We voeren hen meestal op dezelfde tijd, maar als het wat later is, dan laten ze dat wel merken.

Koeien zijn gestructureerde beesten. Zo komt altijd dezelfde koe als eerste de wagen binnen waarin ze gemelkt wordt. Als dat niet lukt, is ze uit haar humeur. Er is wel duidelijk een rangorde bij het binnenkomen, de laatste zal nooit de eerste zijn. Maar als de eerste als laatste binnenkomt, is er iets bijzonders aan de hand. Ziekte bijvoorbeeld”

Lees meer over weidegang in de GezinsGids van 13 april 2017.