Johanna is 38 jaar oud en moeder van een dochter en twee zoontjes. „Ik ben tevreden met mijn creativiteit en organisatietalent, maar positieve dingen over mijn uiterlijk zeggen blijf ik moeilijk vinden.”
Het beeld dat Johanna van zichzelf heeft gevormd, klopt vaak niet met de werkelijkheid. Dat zelfbeeld is niet altijd positief. „Vooral als ik moe en gestrest ben, ben ik geneigd om negatief over mezelf te denken. Ik ben dan niet helemaal tevreden met de dingen die ik doe en presteer. Als ik moe ben, ben ik ook minder tevreden met wat ik in de spiegel zie. Ik vind mijn kleren dan minder mooi zitten, en m’n kapsel wil dan ook niet goed zitten.”
Toch vindt ze niet dat haar zelfbeeld echt negatief is. Ze licht toe: „Het is niet zo dat ik helemaal niet tevreden ben met mezelf. Ik ben er ook niet heel veel mee bezig. Als ik uitgeslapen en ontspannen ben, zie ik er voor mijn gevoel beter uit, voel ik me beter en kan ik ook meer hebben.”
Vooral bij vrouwen liggen twijfels over hun zelfbeeld op de loer. Waarom? Wat is eigenlijk een gezond zelfbeeld en hoe wordt dat gevormd? Psycholoog Sarina Brons vat een negatief zelfbeeld samen als het dragen van een negatieve bril waardoor je jezelf bekijkt. „Die bril is het beeld dat je van jezelf hebt. Alle informatie die daarbij past, zoals ‘ik ben dik, lui, saai of dom’, omarm je. Wat er niet in past, bijvoorbeeld een compliment als ‘je bent echt een leuke meid’ wordt door die bril direct ontkracht. Je denkt dan: ‘Ja je zegt dat wel, maar het is toch niet zo’. Goedbedoelde en mooie complimenten worden op die manier weggewimpeld en het negatieve zelfbeeld blijft overeind.”
De Bijbel is een belangrijk uitgangspunt voor Sarina in het denken en spreken over het zelfbeeld bij vrouwen. „Het is belangrijk dat vrouwen zichzelf leren zien als een waardevol schepsel van God. God heeft gewild dat jij er bent en Hijzelf heeft iedere vrouw bepaalde eigenschappen en talenten meegegeven. Hij wil dat we deze talenten gebruiken. Dit staat haaks op het waardeloze gevoel dat vrouwen van zichzelf kunnen hebben. Dat is ook niet Bijbels.”
„Maar,” haast de GZ-psychologe zich verder, „ieder mens is ook gevallen en zondig. Dit maakt ons wel onwaardig in Gods ogen, maar niet waardeloos. Wij kunnen – hoe goed we ook ons best doen – nooit meer Zijn heilige wet houden. Hiervoor is verzoening nodig door het bloed van Christus. Ik ben er diep van overtuigd dat de echte aanvaarding van jezelf met alle fouten en gebreken pas kan als je iets mag kennen van die verzoening van je zonden.
Lees meer over een gezond zelfbeeld in de GezinsGids van 28 september 2017.