Regelmatig ben je aan het multitasken en toch heb je vaak het gevoel dat je amper iets gedaan hebt. Je kunt je onzeker voelen als je werkende moeders spreekt, want: ‘Wat doe ik nu eigenlijk de hele dag?’. Gerdien de Bree-Graveland (35) en Rianja Provoost-Verschuure (37) vertellen wat lastig en mooi is aan het er fulltime zijn voor het gezin.

Naast de voordeur van Gerdien hangt een bordje: ‘Hotel mama, always open’. En zo is dat in huize De Bree. Toen hun oudste geboren werd, stopte Gerdien resoluut met haar werk als juf. „Ik had een fijne, warme kindertijd en één van mijn mooie herinneringen is dat mijn moeder altijd thuis was. Dat waardeerde ik erg en zo’n moeder wil ik ook zijn,” vertelt ze. Gerdien, inmiddels moeder van vier kinderen, genoot enorm van het eerste jaar met haar zoontje thuis. „In mijn omgeving zeiden veel mensen dat ik er van moest genieten, omdat kinderen snel groot zijn. Ook hoorde ik weleens mensen zeggen dat ze er te weinig van genoten hadden. Ik besloot er alles aan te doen om dat te voorkomen.” Met één kind had Gerdien het niet zo druk. Toen ze gevraagd werd voor invalwerk, besloot ze daarom toch eens te proberen hoe dat zou bevallen. „Weer even voor de klas staan vond ik erg leuk. Maar als ik daarna thuiskwam, viel dat erg tegen. Gideon hing aan m’n been, want hij was blij dat ik er weer was en met Lourens moest ik ‘uitvechten’ wie er zou koken. Dit leverde frustraties op en ik zag al snel dat het niet alleen mooi is om fulltime moeder te zijn, maar dat het ook rust en duidelijkheid in het gezin geeft,” vertelt Gerdien. „Toch is het best pittig om fulltime moeder te zijn en soms viel het opeens op me. Dan ging ik uitzoeken of ik dit zelf wilde of dat het iets is wat de Heere van me vraagt. Ik las toen eens een inspirerend artikel over het doel in je leven als vrouw.

 

Mensen vragen zich vaak af wanneer ze gelukkig zijn en hoe ze tot ontplooiing kunnen komen, maar dan draait alles om jezelf. Als je in de Bijbel kijkt, is je eerste doel tot eer van God leven en Zijn beeld laten zien. Op de tweede plaats moet je naast je man staan en als derde je kinderen opvoeden voor Hem. Dat is wat de Heere vraagt en als ik dat allemaal serieus wil nemen, heb ik geen tijd over om te werken. Anders heb ik het idee dat ik Lourens en de kinderen te kort doe. Zo zie ik dat in mijn situatie.” Rianja Provoost, moeder van vijf kinderen, combineerde het moederschap aanvankelijk met haar werk als verpleegkundige en lerares zorg en welzijn. „Toen ons gezin groter werd, kreeg ik een schuldgevoel richting mijn gezin en mijn werk. Je kunt niet alles volledig doen en daarom vond ik het belangrijk om voor ons gezin te kiezen,” legt ze uit.

Dit is een selectie uit een artikel dat verscheen in de GezinsGids van 14 april.