Luxe appelkoeken doen het altijd goed. Ze zijn leuk om te serveren als er bezoek komt of om te trakteren op het werk. Deze heerlijke koeken zijn gevuld met banketbakkersroom, amandelspijs, appel en pecannoten. Hmmm!

Tekst en beeld J.M. Wisse-Neels

Ingrediënten voor 12 koeken:

Voor het deeg:

  • 200 gram roomboter
  • 170 gram witte basterdsuiker
  • 24 gram geklutst ei
  • rasp van 1 citroen
  • 1 gram zout
  • 320 gram bloem
  • 7,5 gram bakpoeder

Voor de vulling:

  • 1 zakje Dr. Oetker Mix voor Banketbakkersroom
  • 1 ei, geklutst
  • 100 gram amandelspijs
  • 2 zoetzure appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 80 gram pecannoten, fijngehakt
  • 2 tl kaneel
  • 6 el abrikozenjam

Bereidingswijze:

Begin met het maken van het deeg. Mix met een mixer de boter met de suiker, het ei, de citroenrasp en het zout tot een luchtige massa. Voeg de bloem en bakpoeder toe en kneed dit tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.

Maak de banketbakkersroom volgens de bereidingswijze op de verpakking. Voeg als extra het geklutste ei toe. Zet vervolgens ongeveer een kwartier in de koelkast om op te stijven.

Meng de appelstukjes en pecannoten met de kaneel goed door elkaar.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Rol het deeg uit tot zo’n 7 millimeter dik. Steek met een ronde uitsteker die net een beetje groter is dan de bakringen cirkels uit het deeg. Zet de bakringen op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de deegcirkels in de bakringen, zodat er een ‘bakje’ ontstaat.

Weeg 100 gram banketbakkersroom en 100 gram amandelspijs af. Verbrokkel de amandelspijs fijn boven de room en roer tot een zo egaal mogelijke massa. Het is niet erg als er wat klontjes in blijven zitten.

Smeer in elk deegbakje 2 eetlepels room. Verdeel hierover het appelmengsel en druk goed aan.

Zet de bakplaat in de oven en bak de koeken in ongeveer 30 minuten gaar.

Haal de koeken uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen. Haal ze daarna voorzichtig uit de bakringen.

Verwarm de jam in een steelpannetje totdat deze vloeibaar is. Bestrijk de nog warme koeken hiermee. Laat de koeken daarna helemaal afkoelen en bewaar ze daarna in de koelkast. Invriezen kan ook.

Dit recept verscheen in de GezinsGids van 21 september 2023.