Binnen de gereformeerde gezindte komt een babyshower steeds vaker voor. Een babyshower is niet hetzelfde als een kraamfeest, dat wordt gehouden nadat de baby is geboren. Een babyshower is een feest dat als verrassing wordt georganiseerd voor de aanstaande moeder, omdat er een baby op komst is. Het is de vraag of zo’n ‘vrijgezellenfeest voor aanstaande moeders’ wel zo onschuldig is als het lijkt. 

Babyshowers lijken zonder slag of stoot geaccepteerd te worden binnen de gereformeerde gezindte. Het wordt gezien als een gezellig avondje met je vriendinnen. Een moment van ontspanning in de spannende zwangerschapsmaanden. Bovendien is het toch iets moois, als er nieuw leven wordt verwacht. Je hebt dan toch ook reden om dat te vieren? Niet elke vrouw raakt immers zwanger.

Vaak zie je dat in de wijze waarop een zwangerschap wordt beleefd al de voortekenen merkbaar zijn van hoe het in een opvoeding zal gaan. Je krijgt geen prinsje of prinsesje, met wie je kunt ‘showen’. Je krijgt een Adamskind, een kind des toorns, dat niet zonder wedergeboorte kan. Waar dat besef in de zwangerschap leeft, verdwijnt de behoefte om van een zwangerschap slechts een feestje te maken, waarvan je zo veel mogelijk moet genieten.

Lees meer over ‘Babyshowers belicht’ in de GezinsGids van 17 augustus 2017.