altDeze cake is een lekker en gezond tussendoortje! Lekker kruidig van smaak. Heerlijk met een likje roomboter…
Zo lekker kan bakken zonder geraffineerde suikers zijn!

 

Ingrediënten:
•    300 gram speltmeel
•    1,5 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder
•    75 gram roomboter
•    1 ei
•    2 eetlepels koek- of speculaaskruiden
•    150-175 gram palm- of kokosbloesemsuiker
•    3 eetlepels honing
•    200 milliliter melk (bij voorkeur amandelmelk of karnemelk)
•    Snufje zout
•    Cakeblik (inhoud 1 liter)

 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Smelt de boter in een pan. Voeg de honing toe en roer goed tot de honing helemaal is opgenomen.  Haal de pan van het vuur. Klop het ei en de melk in een andere kom door elkaar en voeg dit al kloppend bij de gesmolten boter. Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe en mix dit tot een beslag.
Doe het beslag in het cakeblik en zet deze in de oven. Bak de cake in 55-60 minuten gaar. Test daarna  de gaarheid met een satéprikker voordat de cake uit de oven gehaald kan worden.

 

Eet smakelijck!

 

Waarom natuurlijke suikers?
Geraffineerde suikers als witte suiker en rietsuiker zijn zo bewerkt dat ze geen voedingsstoffen meer bevatten. Om deze suikers te verwerken, onttrekt het lichaam belangrijke mineralen uit de lichaamscellen. Hierdoor loop je gemakkelijk tekorten op. Bovendien verstoort witte suiker de bloedsuikerspiegel en is suiker, volgens GGD-directeur Van der Leij, net zo gevaarlijk en verslavend als drugs. Je blijft er namelijk van blijft eten en op die manier werk je de vorm van obesitas als gevolg van eigen de leefwijze in de hand.
Een goed alternatief is het gebruik van  natuurlijke, ongeraffineerde suikers. Denk hierbij aan kokosbloesemsuiker, palmsuiker en biologische honing (met mate). Deze suikers bevatten nog wel vitaminen en mineralen en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.