Het werk voor je bijbaan zit erop: weekend! Tijd om te ontspannen. Tijd om je vrienden te ontmoeten. Misschien zelfs wel tijd om eropuit te gaan. Maar nog een paar uur en dan is het zondag. Gods dag. Houd je daar rekening mee? Thuis of… in de kroeg?

In Israël duurt een dag van zonsondergang tot zonsondergang. Op vrijdag na de ondergang van de zon begint de sabbat, hun rustdag. Vrijdagmiddag gaan de winkels al vroeg dicht, omdat tijdens de sabbat niet gewerkt mag worden. Er mag ook niet gekookt worden, daarom maakt men het sabbatsdiner al overdag klaar. Aan de viering van de rustdag gaat in het Jodendom dus de voorbereiding vooraf. 

Bij ons begint de rustdag als de klok op zaterdagavond twaalf keer slaat. De uren voorafgaande aan de rustdag dienen echter ook als voorbereiding. Vroeger werd dat duidelijk zichtbaar. De winkels gingen vroeg dicht, de stoep werd op tijd geschrobd en de klokken luidden aan het begin van de avond. ’s Avonds zat het hele gezin in huis. Er werd een spelletje gedaan, maar vaak werd de zaterdagavond ook gebruikt voor de huisgodsdienst. Uiteindelijk ging men vroeg naar bed om ’s zondags uitgerust in de kerk te kunnen zitten.

De invulling van de zaterdagavond is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Het is allang geen avond meer voor het gezin. Veel ouders gaan de zaterdagavond op stap om bij familie of vrienden op de koffie te gaan. Opgroeiende jongeren willen die avond graag met vrienden doorbrengen. Als ze jong zijn, gebeurt dat vaak nog bij elkaar in huis, maar al snel verplaatst zich dit naar schuurtjes, caravans of gebouwtjes, waar ze met meer leeftijdgenoten tegelijk kunnen samenkomen. 

Met name in de biblebelt gaat het op de zaterdag vaak mis: harde muziek, veel drank, soms zelfs drugs en ook seksuele uitspattingen. Tot diep in de nacht gaan veel jongeren uit hun dak. Er zijn er genoeg die niet nuchter thuiskomen. En de regel ‘voor de zondag thuis’ wordt ook steeds minder strak genomen. Het gevolg is dat men zondagmorgen nauwelijks het bed kan uitkomen of in elk geval versuft in de kerk zit. 

Lees meer over ‘Barretjes op de Biblebelt’ in de GezinsGids van 30 augustus 2018.