Bruinebonensoep is een echte Hollandse klassieker. Heerlijk om daar een pan vol van te koken. Dan blijft er vaak nog genoeg over om uit te delen. Tast toe!

Ingrediënten:

  • 500 gram gedroogde bruine bonen
  • 500 gram gedroogde kidneybonen
  • 3 liter runderbouillon
  • 1 rookworst
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 1 prei
  • 2 winterpenen
  • 0,5 knolselderij
  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook (gehakt)
  • 2 theelepels bonenkruid
  • 1 theelepel tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 1 bosje bladselderij
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Week de gedroogde bonen een avond van tevoren in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Spoel de geweekte bonen af in een zeef of vergiet. Zet ze op in een grote soeppan met de bouillon. Breng het geheel aan de kook. Verwijder eventueel het kookschuim.
  • Voeg de kruiden, met uitzondering van de bladselderij, toe en laat de bonen op een laag vuur garen. Dit kan ruim een uur duren.
  • Snijd ondertussen de groenten in middelgrote stukken. Bak vervolgens de gerookte spekreepjes. Haal deze uit de pan en bak dan de groenten tot ze beetgaar zijn (ongeveer tien minuten).
  • Verwijder de laurierbladeren als de bonen gaar zijn en pureer de inhoud met een staafmixer. Houd eventueel een paar soeplepels bonen achter, zodat er ook nog hele bonen in de soep zitten.
  • Voeg de groenten en spekjes toe. Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze ook toe. Snijd de bladselderij fijn en voeg deze als laatste toe. Laat de soep nog even doortrekken en breng verder op smaak met peper en zout.    

Dit recept (1 van de 6) verschijnt in de GezinsGids van 8 december 2022 D.V.