Met meer dan tweeduizend kilometer per uur door het luchtruim ‘jagen’: de stuurknuppel van een F-16 bedienen is een echte jongensdroom. „Heel avontuurlijk, maar je vliegt ook missies waarin je het verschil maakt tussen leven en dood,” schetste piloot Reinier (36) het werken als F-16 vlieger toen William (32) hem jaren geleden daarnaar vroeg. Inmiddels zit William zelf in de cockpit van een F-16 en verruilde Reinier de straaljager voor een MAF-toestel.   

William is ruim zeven jaar F-16 vlieger. Aan de stuurknuppel van zijn ‘kist’ vloog hij boven plekken over de hele wereld. Inmiddels heeft hij ongeveer 1500 vlieguren op zijn naam, waaronder veel uren boven brandhaarden in het Midden-Oosten. Een jongensdroom kwam uit. Maar wel één met een uiterst serieuze verantwoordelijkheid.

Als kleine jongen droomde hij al van vliegen in een F-16. William (die vanwege beveiliging en privacy niet met zijn achternaam genoemd mag worden) had zijn blik op weg naar school maar wat vaak gericht op de vliegbewegingen rond de vliegbasis waar hij vlakbij woonde. Maar toen in 2003 het einde van de middelbare school in zicht kwam, sloegen de twijfels toe. William: „Ik wist niet goed of dit nu echt de baan was die Hij voor mij had weggelegd.”

Hij besloot tijd voor zichzelf te nemen en zette zich in voor het werk van Youth with a Mission in Afrika. In tussentijd kreeg William via-via het e-mailadres van een christelijke F-16 vlieger, Reinier. „Ik wilde van een insider weten hoe het is om als christen bij de Luchtmacht, als vlieger, te werken.

In 2005 solliciteerde William toch bij de Luchtmacht en daarmee begon het keuringstraject van negen maanden. Voor die tijd bereidde hij zich goed voor. „Ik wist wat me te wachten stond, dus trainde ik iedere dag volgens een strikt schema bepaalde onderdelen. Fysieke training, allerlei IQ-testen, uren achter de computer met Microsoft Flight Simulator. Ja, compleet met voetpedalen. Want juist de ‘sim’ was een heel belangrijk onderdeel, zo wist ik. Je hand- en voetcoördinatie moet perfect zijn. Mijn ouders wisten inmiddels dat ik echt wilde vliegen en stimuleerden me om ervoor te gaan.”

Lees meer over ‘Christen in de cockpit’ in de GezinsGids van 14 december 2017.