Tekst en beeld W. Morren-Klinck

Als je een courgetteplant in de moestuin hebt, dan weet je dat de oogst vaak enorm is. Het kan een hele uitdaging zijn om de opbrengst kwijt te raken. Gelukkig kun je de courgette heel gevarieerd gebruiken, omdat courgette mild van smaak is. In wokgerechten, door de macaroni of lasagne, maar ook in soepen, salades en gevuld zijn courgettes erg lekker. 2 recepten nu online, de overig 2 verschijnen in de GezinsGids van 25 augustus D.V.

Courgettesoep 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 courgettes
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 500 milliliter groentebouillon
  • 200 gram naturel roomkaas
  • 2 theelepels oregano

Bereiding:

Snipper de ui en de knoflook en snijd de courgette grof. Fruit de groenten in wat roomboter aan.

Schenk de bouillon erbij en laat een aantal minuten koken. Voeg de roomkaas en de oregano toe en breng opnieuw aan de kook.

Blender de soep fijn en serveer direct.

Gevulde courgette 

Ingrediënten voor 3-4 personen: 

  • 2 à 3 courgettes
  • 300 gram rundergehakt
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 90 gram uitgelekte, zongedroogde tomaten
  • 75 gram olijven
  • 1 eetlepel rode pesto of meer naar smaak
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • geraspte kaas
  • (Keltisch) zout en peper naar smaak
  • pijnboompitjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de courgettes in de lengte. Schraap het vruchtvlees met een lepel eruit, zodat je een soort bootje krijgt. Leg de uitgeholde courgettes in een ovenschaal. Besprenkel met wat olie, zout en peper en schuif in de oven voor ongeveer 10 minuten.
Snijd het courgettevruchtvlees fijn. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de gedroogde tomaten in kleine stukjes.

Verhit wat boter of olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg het fijngesneden vruchtvlees van de courgette toe en de zongedroogde tomaten. Halveer de olijven en voeg ook deze toe aan het gehaktmengsel.

Breng het mengsel op smaak met zout en peper, een lepel pesto en Italiaanse kruiden. Schep het gehaktmengsel in de uitgeholde courgettes, bestrooi met de geraspte kaas en pijnboompitjes en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Serveer het gerecht met pasta.

Tip: Je kunt in dit recept ook bijvoorbeeld wat verse tomaten toevoegen, fijngesneden paprika of champignons.

Salade met gegrilde courgette en paddenstoelen 

Ingrediënten voor 2 personen: 

  • 100 gram gemengde sla met rucola
  •  300 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 courgette
  • 1 teen knoflook
  • 1,5 eetlepel sojasaus
  • pijnboompitjes
  • (Keltisch) zout en peper 

Dressing:

  • 1 theelepel (grove) mosterd
  • 1 theelepel imkerhoning
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn 

Bereiding: 

Was de sla. Snijd de paddenstoelen en knoflook grof. Snijd de courgette in schuine plakken.

Verhit de grillpan op hoog vuur. Bestrijk de plakjes courgette met wat olie en peper en gril om en om gaar. Laat wat afkoelen.

Verwarm een koekenpan en doe een beetje boter in de pan. Bak de paddenstoelen en knoflook bruin en gaar. Voeg de sojasaus toe en laat nog een minuutje stoven.

Schik de sla in een schaal of op een bord. Leg de gegrilde courgette over de salade. Verdeel de paddenstoelen eroverheen. Bestrooi met wat pijnboompitjes en lepel er wat dressing over. 

Alle 4 (online maar 2) de recepten verschijnen in de GezinsGids van 25 augustus 2022 D.V.