legoNaar een beeldscherm staren vinden veel kinderen een fijne vorm van vermaak. „Jammer,” vindt Leo Blok. „De menselijke geest is vele malen creatiever. Als je niet oppast, blokkeer je, bijvoorbeeld door het computeren, deze creativiteit.” Hij richtte de Stichting Blokje bij Blokje op, om kinderen enthousiast te maken voor lego.

Een grote pop van legoblokjes staat uitnodigend bij de ingang. Binnen staan tafels vol blokjes. Een aantal kinderen is ingespannen aan het bouwen. „Die tafels zijn een groot succes,” vertelt Leo Blok. „Hele families komen hier met elkaar bouwen. Volwassenen willen soms geen entree betalen. Dan zeggen we dat ze gratis naar binnen mogen, maar dat ze dan niet mogen bouwen. Het is nog bijna niemand gelukt om dan geen steentjes aan te raken,” lacht hij. Blok startte Blokje bij Blokje met het doel om kinderen uit te dagen creatief bezig te zijn. „Kinderen brengen tegenwoordig veel tijd door achter de computer. Dat is jammer, want de menselijke geest heeft veel meer in zich. Als kinderen niet met hun creativiteit aan de slag gaan, blokkeer je die. Ze moeten zich op dat gebied kunnen ontplooien. Hier kunnen ze hun gang gaan. Ik hoop dat ze na een bezoek aan Blokje bij Blokje enthousiast raken en thuis ook (weer) aan de slag gaan.”

 

Contact
Een fiets, een beer, een brandweerman en een logistiekcentrum. Overal in de ruimte staan bouwwerken. Bezoekers hebben heel wat te bekijken. Blok wil allerlei bouwwerken uit Vlissingen nabouwen. Dat deed hij bijvoorbeeld al met het standbeeld van Michiel de Ruyter. Keurig op schaal overziet de zeeheld de zaal. „Binnenkort bouwen we het trainingscentrum van de brandweer en de Sint Jacobskerk in Vlissingen na. De kerk krijgt een schaal van 1:45. Ik schat dat daar zo’n 50.000 tot 60.000 blokjes voor nodig zijn,” vertelt Blok. Met zijn stichting wil de legobouwer ook graag de maatschappij een dienst bewijzen. „Tijdens het bouwen kun je lekker met elkaar kletsen. Mensen komen hier in contact met elkaar. Ook werken hier vrijwilligers met een moeilijke voorgeschiedenis. Ze genieten van het werk hier en gaan leuk met de kinderen om. Verder organiseren we kinderfeestjes. De kinderen krijgen eerst door een medewerker uitleg over alle bouwwerken en gaan daarna lekker aan de slag. We helpen ze bij het bouwen. We kunnen ook voor pannenkoeken, chips en drinken zorgen. De prijzen zijn heel laag, zodat ook minderbedeelden hier kunnen komen.”


Gezellig

Een jarige is met zijn vriendjes druk aan het bouwen. „Ik wilde heel graag hier mijn feestje houden, want lego is mijn favoriete speelgoed. Mijn moeder stelde een aantal dingen voor, maar ik wilde per se hiernaartoe. Ik kan me niets voorstellen wat leuker is,” vertelt hij enthousiast. „Niets is onmogelijk. Je kunt alles maken. Ik maak nu een uitvindersbeurs, want ik wil later uitvinder worden.” De ouders van de jongen vinden het ook gezellig. „Toen we hier binnenkwamen, wisten de kinderen niet waar ze als eerste moesten kijken. Al snel gingen ze aan de slag en nu zitten ze allemaal te genieten.” Aan de jongens vertelt Blok: „Ik denk dat mijn ouders voor mijn geboorte al wisten dat ik van lego zou houden. Daarom noemden ze me Leo Blok. Dat lijkt op legoblok.”

Aan een andere tafel is Marcel Bloembergen (28), werkzaam op een sociale werkplaats aan het bouwen. „Ik kom hier elke woensdagmiddag. De hele week denk ik er al over na wat ik ga maken. Wat ik maak, blijft hier nog een poos staan. Bijna altijd staat er wel wat van mij. Nu maak ik een jongen en een meisje met een hart erbij,” vertelt hij. Ondertussen gaat hij gewoon door met bouwen.


Mindstorms

Ook kinderen die van techniek houden, kunnen zich uitleven. Blok heeft een aantal mindstorms. „Dat zijn computertjes waarmee je aan zelfgebouwde creaties elektromotoren en sensoren kunt toevoegen. Ze nemen onder andere tast, licht, rotatie, geluiden, temperatuur en afstand waar. Via software op een computer kunnen ze worden geprogrammeerd en zo kunnen je eigengemaakte creaties zelf bewegen,” legt hij uit. „We organiseren ook wel eens teamuitjes en dan gaan we vaak aan de slag met deze mindstorms. Binnenkort willen we hier technieklessen geven aan klassen, in samenwerking met studenten van de Hogeschool Zeeland. We willen dan bijvoorbeeld een bepaalde manier van rekenen verwerken in bouwwerken en hopen dat kinderen hierdoor affiniteit opdoen met techniek.”

Op een tafel staan ook nog allerlei artikelen uitgestald. Die kunnen de kinderen kopen. „We verkopen alleen dingen die je in de winkel niet zo vaak ziet. Bijvoorbeeld deze lamp in de vorm van een legopop. Als je aan z’n arm draait, laadt de accu op en kan het lampje branden,” zegt Blok. „Ook verkopen we spellen van LEGO. Alle spellen zijn er min of meer op gericht dat je met dobbelstenen moet gooien en dingen moet overwinnen. Zo’n spel is ook een betere manier van vermaak dan achter de computer zitten.”
In een hoek van de zaal staat een box met daarin LEGO Primo. „Zelfs de kleinsten kunnen hier aan de slag. Ik durf dus te zeggen dat iedereen van nul tot negentig jaar zich hier kan vermaken,” grijnst Blok. „Als kinderen hier komen, vinden ze het erg leuk om zoveel blokjes bij elkaar te zien. We hebben er wel 1.000.000! Zodra ze aan de slag gaan, worden ze creatief. Hun fantasie komt dan op gang en dat vind ik geweldig om te zien. Als ze hier enthousiast worden, kan het bijna niet anders of ze willen er thuis mee verder.