Cupcakes zijn altijd een goed idee: voor een feestje, een verjaardag of een na-schooltijd-momentje. Met dit recept maak je een basiscupcake of één van de zes variaties. Heerlijk met appel, noten of chocolade. Hmmm!

Tekst en beeld: W. Morren-Klinck

Basisrecept voor 10 stuks

125 gram (spelt)bloem, 125 gram zachte roomboter, 100 gram suiker (of gebruik een suikervervanger), 2 eieren, ½ theelepel vanillepoeder, 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder, 3 eetlepels melk

Verder nodig: muffinpan, cupcakepapiertjes

Bereiding

Mix alle ingrediënten (met uitzondering van de melk) met een mixer tot een glad beslag. Voeg de melk toe en mix het beslag een paar minuten goed door.

Gebruik voor het bakken van cupcakes altijd een muffinpan. Doe hierin de cupcakepapiertjes en schep er een flinke eetlepel beslag in. Schuif de cupcakes in een voorverwarmde oven van 180 graden en laat ongeveer 18 à 20 minuten bakken. Test met een prikker of de cupcakes gaar zijn. Als de prikker droog uit de cakejes komt, zijn ze gaar.

Variatietips

*Fruitcupcakes: Schep het cupcakebeslag in de vormpjes en verdeel over de cupcakes zacht fruit, bijvoorbeeld frambozen, bosbessen of stukjes aardbei of pruim. Je kunt dit eventueel nog bestrooien met amandelschaafsel.

*Appelcupcakes met kaneel: Snijd 2 appels in blokjes en bestrooi deze rijk met kaneel. Schep de appel door het basisbeslag en schep het beslag dan in de vormpjes.

*Stroopwafelcupcakes: Hak 2 stroopwafels in stukjes en meng hiervan ¾ door het basisbeslag. Schep het beslag in de vormpjes en verdeel de overige stukjes stroopwafel over de cupcakes.

*Marmercupcakes: Maak het basisbeslag en haal 1/3 van het beslag uit de kom. Meng hier een flinke eetlepel cacaopoeder doorheen tot een chocoladebeslag. Schep 1 eetlepel basisbeslag in de vormpjes en daarna 1 theelepel chocoladebeslag. Voor een marmereffect roer je de twee soorten beslag een beetje door elkaar met een vork.

*Chocolatechip-cupcakes: Hak pure chocolade in stukjes of gebruik chocoladedruppels. Meng deze door het basisbeslag en schep dan in de vormpjes.

*Notencupcakes: Hak een handje noten naar keuze en meng deze door het basisbeslag. Je kunt er eventueel nog stukjes gehakte dadel, abrikoos of rozijnen aan toevoegen.

Dit recept verscheen in de GezinsGids van 20 april 2023.