schooltassenDuizenden leerlingen nemen bijna afscheid van de school waar ze jaren rondgelopen hebben. Het is in het leven van kinderen een afsluiting van een belangrijke periode. Hoe nemen ze afscheid en wat helpt hen bij de voorbereiding op een nieuwe schoolperiode?

 

Wat kan de school doen?

Wees bewust met het afscheid bezig. Groei er met de klas naartoe en praat erover.
Bereid de kinderen zo goed mogelijk voor op het voortgezet onderwijs. Vertel heel concreet wat er anders is aan het voortgezet onderwijs en neem alvast een kijkje op de nieuwe school.

 

Wat kunnen ouders doen?

  1. Toon begrip voor de emoties van het kind. Praat erover. Leg uit dat het hoort bij de overgang naar het voortgezet onderwijs.
  2. Wees zelf stabiel. Verwoord vertrouwen: ‘Ik weet dat je de overstap aankunt.’ Geef voorbeelden waaraan merkbaar is dat het kind eraan toe is.
  3. Laat het kind verwoorden wat helpt in het afscheid nemen van de oude school en het toegroeien naar de nieuwe school. Vaak komen kinderen met goede ideeën. Misschien heeft het behoefte aan een afscheidsfeestje. Misschien wil het de route naar de nieuwe school alvast een keer fietsen.
  4. Wanneer het oudste kind naar het voortgezet onderwijs gaat, verandert er ook in het gezin vaak heel wat. Soms moeten de slaapkamers opnieuw ingedeeld worden, zodat straks het huiswerk rustig gemaakt kan worden. Wees op tijd met deze veranderingen, zodat de kinderen eraan gewend zijn wanneer het nieuwe schooljaar begint.
  5. Geef het afscheid van de oude school en het toegroeien naar de nieuwe school een plaats in het gezinsgebed. Stimuleer het kind om dit ook in het persoonlijke gebed mee te nemen.
  6. Geef het kind het dagboekje Dag basisschool! cadeau, wanneer het dit niet van de basisschool krijgt. Door elke dag bij de avondsluiting met dit onderwerp bezig te zijn, krijgt het een plaatsje in het leven van het kind. Ouders kunnen zelf ook een aantal Bijbelgedeelten opzoeken die te maken hebben met het oude loslaten en voorbereiden op een nieuwe fase en deze met hun kinderen lezen en bespreken.

 

Goede voorbereiding.

Wanneer er al kinderen uit het gezin op het voortgezet onderwijs zitten, zal de voorbereiding op de nieuwe schoolperiode anders verlopen. Het kind weet dan al veel over de school en het lesgeven en kent soms zelfs docenten. Zorg dat kinderen voorbereid zijn op:

1… de nieuwe schoolstructuur
In het voortgezet onderwijs ziet een lesdag er heel anders uit dan op de basisschool.
2… de nieuwe schoolregels
Neem de schoolgids met daarin de schoolregels door. Zo weet het kind wat er van hem of haar verwacht gaat worden. Dat kan de spanning van ‘hoe het daar allemaal zal zijn’ verminderen.
3… de nieuwe schoolspullen
Trek er in de zomervakantie een dag op uit om nieuwe schoolspullen aan te schaffen.
4… de nieuwe schoolroute
Verken samen de schoolroute die het kind straks moet fietsen of met het openbaar vervoer aflegt. Maak het kind bewust van gevaarlijke punten. Bespreek ook de fouten die veel scholieren in het verkeer maken, bijvoorbeeld door te breed te fietsen, geen richting aan te geven of door rood te rijden. Elke dag zijn duizenden reformatorische jongeren onderweg van school naar huis. Ondanks hun christelijke opvoeding geeft hun gedrag op de fiets, in de bus of in de trein soms grote ergernis. Bespreek welk gedrag er van het kind verwacht wordt en wat ervan uitgaat als het zich zo niet gedraagt.

Meer over “naar de middelbare school” lees je in de GezinsGids van 31 mei