Voor veel moeders is de decembermaand een intensieve maand. De feestdagen vormen samen een piek in de drukte. Hermien Hak-de Groot weet uit ervaring hoe het is om rond de Kerstdagen leiding te geven aan een groot gezin. „Als moeders mag je het gezellig maken voor je gezin. Maar laten we vooral bedenken waarom het Kerstfeest moest worden. Dan is niet het vele goed, maar het goede veel.”


CV |
Familie Hak
Hermien Hak-de Groot (47) is getrouwd met ds. L. Hak (47) en is moeder van Carolien (23), Jelco (21), Pleun (20), Sietske (18), Leonard (16), Hester (15), Mathilde (12), Julia (9) en Nienke (6).
In de pastorie van IJzendoorn is het rond de Kerstdagen een drukte van belang. Hermien Hak-de Groot (47) is predikantsvrouw en moeder van zes meiden en drie jongens. „De decembermaand is een drukke maand. Naast het runnen van ons gezin vragen ook de voorbereidingen voor het Kerstfeest van de club en bezoekjes in de gemeente de nodige aandacht. Ertegenop zien is een te groot woord, maar ik ervaar als moeder van ons drukke gezin altijd een zekere spanning rondom de Kerstdagen.”
„Omdat mijn man predikant is, moet hij rond de feestdagen verschillende preken maken. Ik probeer de kinderen dan iets rustiger te houden. Elke preek vergt intensieve voorbereiding. Mensen verwachten dat de preek op Eerste Kerstdag speciaal moet zijn. Ik vergelijk alle doordeweekse bijeenkomsten in de Adventstijd weleens met een voorgerecht. Soms bekruipt mij de gedachte dat door deze voorgerechten, de preek als het hoofdgerecht op Eerste Kerstdag ons niet meer smaakt als die niet heel bijzonder is. Dat kan toch niet bestaan?”

 

Hoogtepunt
Juist de kerkdiensten zijn voor de hervormde predikantsvrouw het hoogtepunt van de Kerstdagen. „Daar zie ik verlangend naar uit. Enerzijds is er de pijn dat de Heere Jezus zo arm moest worden voor míjn zonden. Anderzijds is er de vreugde dat Hij tóch kwam. De noodzaak van het Kerstfeest mag de vreugde van het Kerstfeest nooit tenietdoen. Het is een voorrecht om alle diensten met elkaar te bezoeken. Ook het Kerstfeest van de zondagsschool is voor ons een hoogtepunt. Als dan ‘s avonds de jongste kinderen stralend hun versje zingen of opzeggen in de kerk, dan kan ik zo dankbaar zijn dat ik daar mag zitten met mijn hele gezin.”

 

Stille nacht
Samen zingen en musiceren is een belangrijk onderdeel in het gezinsleven van familie Hak. „Kerstfeest is en blijft een feest van diepe verwondering en vreugde. Dat spreekt uit de liederen die we als gezin samen zingen. Zingen en musiceren vind ik belangrijk. Dat kreeg ik mee van mijn moeder. De liederen die ik vroeger thuis zong, zingen we nu met onze kinderen. Naast het orgel hoor je de blokfluit, dwarsfluit, panfluit en gitaar. ‘Stille nacht’ is een lied dat we graag meerstemmig zingen en dat is dan echt om stil van te worden.”

 

Dit is een selectie van een artikel dat eerder verscheen in de GezinsGids