ark

De Ark van Noach is immens groot. Het schip is door Johan Huibers en zijn team nagebouwd op ware grootte. Deze zomerhoopt de ark zijn deuren te openen. Dordrecht heeft er dan een toppubliekstrekker bij.De Ark van Noach is een missionair project. Manager Jonathan Venema windt er geen doekjes om: „Wij willen aan de bezoekers laten zien dat er een God is die leeft, dat de Bijbel waar is en dat iedereen bij God welkom is.”

Inmiddels hebben wereldwijd meer dan twee miljard mensen via rapportages kennisgenomen van de ark. We verwachten honderdduizenden bezoekers per jaar.

Feitelijk is de ark al sinds februari van 2012 klaar om bezoekers te ontvangen. Toch kon de ark niet open. „Johan Huibers, mijn schoonvader, is vanuit zijn geloof begonnen met dit project,” vertelt Venema. „Intuïtief ook. Ik zal een voorbeeld geven. Omdat niet precies bekend is hoe lang de lengtemaat ‘el’ is, heeft Johan zijn eigen elleboog als uitgangspunt genomen. Het schip is daardoor 135 meter lang geworden.”


Route

De bezoekers komen de ark binnen in de buik van het schip. Overal zijn hokken aangebracht. Via geschilderde beestenpoten volgen de bezoekers een route. Her en der hangen videoschermen met filmpjes waarop Huibers en zijn familie uitleg geven over de bouw van het schip. „We proberen het verhaal van Noach dichtbij te brengen. Wat was het voor een man? Welke boodschap gaf hij door? De ark is het symbool van behoud, maar dan wel tegen de achtergrond van de zondvloed, omdat de mensheid Gods toorn had opgewekt,” zegt Venema.

De scheppingsdagen zijn op de wand geschilderd. Even later wordt het verhaal van de ark verbeeld. „De bedoeling is dat er straks water klettert op de golfplaten boven u, zodat het Bijbelverhaal zo herkenbaar mogelijk wordt,” zegt de manager van de ark.

Het team van de ark, dat een evangelische achtergrond heeft, wil bezoekers aan het denken zetten. „We willen dat iedereen die hier komt zichzelf vragen gaat stellen en bij de God van de Bijbel terechtkomt. Er zijn contacten gelegd met instanties die de nazorg gaan coördineren. Als mensen vragen krijgen over Gods Woord, over verlossing door Jezus Christus, dan willen we hen doorverwijzen naar de plaatselijke, Bijbelgetrouwe kerken.”

Een resolute houding kun je het arkteam niet ontzeggen. Wil iemand trouwen op de ark? Geen probleem. Maar dan wordt er geen alcohol geschonken, en de man en vrouw moeten trouw beloven voor Gods aangezicht. De ark is zes dagen per week open, maar zondag is de attractie dicht. „Gods geboden zijn goed voor de mensen,” zo zegt Venema.

Meer over de Ark leest u in de GezinsGids.