De drieëntwintigjarige Willianne van Wijngaarden uit Barneveld is in het dagelijkse leven kleuterjuf van basisschool De Wittenberg in Scherpenzeel. De afgelopen jaren ging ze twee keer naar Malawi. Het waren indrukwekkende ervaringen die haar nog dagelijks bezighouden. „Kinderen met gescheurde kleren en hongerbuikjes keken ons met grote ogen aan. Wat moet je dan zeggen?”

In 2016 was ze voor het eerst in Malawi, vertelt Willianne. „Al zolang ik me kan herinneren, wil ik graag naar Afrika. Het was een droom waarvan ik niet wist of die verwezenlijkt kon worden.” 

Tot Willianne hoorde over de mogelijkheid om in Afrika stage te lopen. Samen met drie studiegenoten benaderde ze diverse stichtingen om te kijken naar de mogelijkheden. „Eén van die stichtingen die ik benaderde was Stichting Timotheos die al snel positief reageerde. Van Malawi had ik nog nooit gehoord, maar op internet las ik dat het één van de armste landen ter wereld is. Stichting Timotheos regelde voor ons het verblijf en het contact met de scholen waar we naartoe zouden gaan. Wij regelden de reis.”

De vier meiden reisden voor vijf weken naar Malawi en doken daar in de Afrikaanse cultuur. „We zagen heel veel nood. Honger, armoede, maar ook de vele mankementen in het onderwijs.” 

Eenmaal terug in Nederland plande ze met twee vriendinnen een nieuwe reis. „Nu voor een langere tijd, om ook meer te kunnen doen. We waren weer welkom bij Stichting Timotheos die ruimte voor ons had in het gastenverblijf en genoeg taken voor ons had om een aantal maanden te vullen.” En dus arriveerden de meiden opnieuw in Malawi. „De eerste keer was alles heel overweldigend, maar de tweede keer was het alsof we nooit waren weggeweest. 

We hebben gewerkt op de nieuwe scholen van Stichting Timotheos en gaven training aan kleuterleiders die zonder opleiding lesgeven aan gemiddeld vijfenzeventig kleuters. Samen met hen maakten we een jaarplan over hoe en wanneer ze bepaalde lesstof kunnen aanbieden.” 

Willianne zou graag nog eens teruggaan. „Maar ik weet niet hoe de toekomst loopt. Er is er Eén Die dat wel weet.”

Lees meer over Willianne in de GezinsGids van 13 september 2018.