molenbrabantIn de voorjaarsvakantie is het even zoeken naar een leuk uitje voor het hele gezin. De buitentemperaturen  liggen nog aan de lage kant en veel musea houden hun deuren gesloten tot 31 maart. In de provincie Brabant valt verrassend veel te beleven.

 

Doe Museum

Laat kinderen hun eigen broodjes bakken in een gezellige sfeer. In de oude bakkerij van het akkerijmuseum in Luykgestel wordt naar speciaal recept door echte bakkers ‘ambachtelijk’ gebakken. De oven wordt gestookt met takkenbossen, mutserds genaamd. Rond de oude troggen kan het proces van deeg bewerken worden gevolgd. Er wordt duidelijke voorlichting gegeven. Wanneer
het deeg voldoende gerezen is, krijgt iedere bezoeker een stukje deeg en hij of zij kan daarmee een broodje maken. De bezoekers kunnen tijdens de pauze in het museum een kopje koffie of iets fris drinken, het museum bekijken, het Oudhollands bakkerswinkeltje bezoeken of een ijsje kopen.
Bakkerijmuseum De Grenswachter, Kapellerweg 15, Luykgestel is in de vakantie elke middag geopend vanaf 13.30 uur. Vooraf reserveren is gewenst. Volwassenen betalen €5,- entree, kinderen t/m 12 jaar €3,- (geen pin).

 

Struinen

Gratis rondleiding op aanvraag. uitenmensen kunnen uren struinen over de zandgronden en
heidevelden in de buurt van Son en Breugel, Oirschot en Oisterwijk, Waalre, Valkenswaard,
Geldrop en Heeze.  Wissel lopen af met fietsen. Bij Van de Mierden in Bladel zijn tandems en mountainbikes te huur voor €15,- per dag. Overigens kunnen bezoekers daar ook terecht
voor steps en levert de verhuurder gratis routes. Adres: Akkerweg 2, Bladel.

 

Van Gogh

Wie kent de Aardappeleters van Vincent van  Gogh niet? Nuenen en omgeving kan gezien worden als een openluchtmuseum met veel herinneringen aan Van Gogh. Het openluchtmuseum bestaat uit maar liefst 21 plekken die een directe relatie hebben met het tweejarig verblijf van Vincent in Nuenen. Van deze 21 objecten zijn er 14 één of meerdere keren door Vincent geschilderd of getekend. De overige 7 plekken zijn niet  geschilderd, maar zijn veelal de huizen waar zijn ‘modellen’ woonden. Bij 17 van deze plekken zijn de Van Gogh Village-informatiezuilen geplaatst. Deze zuilen zijn zo geplaatst dat bezoekers als het ware door het schilderij van Vincent het nog aanwezige object zien. Ze staan op de plek waar Vincent destijds stond om de schetsen van het schilderij te maken. Een aantal van deze zuilen is uitgerust met audio. Sommige landschappen in de directe omgeving ademen nog steeds de sfeer van toen. Het openluchtmuseum kan op een aantal manieren bezocht worden. Informeer bij het Vincentre, Berg 29 in Nuenen naar de mogelijkheden. Vincentre is op maandag gesloten. Entreeprijzen: volwassenen €6; kinderen van 6 t/m 17 jaar €3,50.

 

Tips van Marjan:

Marjan van den Brink  vertelt een nieuwtje: „We zijn in samenwerking met dhr. Segers van de
reisorganisatie Historizon twee dagtochten aan het ontwikkelen in onze omgeving”:

1. Emigreren naar Eindhoven vóór de Tweede Wereldoorlog van de 20-ste eeuw: Philips is net begonnen en ontwikkelt zich. Dit brengt protestantisme in Eindhoven en nog veel meer.

2. Willibrord was een vroege evangelist en kerkvader. Onder Eindhoven kreeg hij een groot gebied als
eigendom, dat nu nog steeds een groot natuurgebied is, met diverse dorpen en pleisterplaatsen  daarin. Bezoekers worden meegenomen langs wetenswaardigheden in het gebied en erfenis van kerkvader Willibrord. Meer informatie op: www.historizon.nl

 

Meer Tips

? Bij Kaarsenmakerij Keerf (Dalweg 1 te Hapert) zijn kinderen vanaf 7 jaar welkom om zelf kaarsen te maken. Kijk op www.keerf.nl naar het aanbod.
? Terug in de tijd in het DAF museum te Eindhoven. Van www.dafmuseum.nl/stukjehistorie kan voor kinderen een bouwplaat gedownload worden om een eigen DAF te maken. Adres: tongelresestraat 27 in Eindhoven. Geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Entree: volwassenen €7,-, kinderen van 5 t/m 15 jaar €2,50.
? Midden in het centrum van Eindhoven staat nog steeds het fabriekje waar de eerste gloeilampen werden gemaakt. Door middel van een rondleiding door het oudste fabrieksgebouw(tje) van Philips gaan bezoekers terug naar de 19e eeuw en kunnen zij met eigen ogen zien hoe vroeger de gloeilampen werden gemaakt. Er zijn rondleidingen op dinsdag t/m vrijdag om 14.00 uur en op zaterdag om 13.00 en 14.00 uur. Entree: € 4,- per persoon.
? Dubbel plezier in het Valkerij en Sigarenmakerij Museum te Valkenswaard. De complete geschiedenis van de valkerij en vooral de grote rol van Valkenswaard daarin, is uitgebreid te zien en te beluisteren in het Valkerij Museum. De zo kenmerkende sigarengeur in de Bakkerstraat, die de oudere inwoners zich nog herinneren, is verdwenen. Gelukkig zijn een sigarenwinkeltje en een grote verzameling van ambachtelijke werktuigen, machines, foto’s, verpakkingen bewaard gebleven.
De geschiedenis van wat ooit een belangrijke industrie voor Valkenswaard was, is prachtig tentoongesteld in het Sigarenmakerij Museum in het Carolusgebouw aan de Oranje Nassaustraat te Valkenswaard. Geopend van 13.00-17.00 uur en op maandag gesloten. Entree: volwassenen €5,- en kinderen van 7 t/m 18 jaar €3,50.

 

 

Heeft u tips voor leuk uitje in Brabant? Deel ze met de lezers van GezinsGids