Tekst B. van de Beek-Pellegrom Beeld Anneke Vat-Pul

In de woonkamer van familie Valkenburg is het behaaglijk warm. Dochter Janneke nestelt zich in een stoel, hondje Dribbel bekijkt vooral de bezoeker nauwkeurig. Moeder Jacqueline zorgt voor koffie en thee – op sloffen geserveerd. „Die heeft ze al jaren,” lacht haar dochter, wijzend naar de pantoffels van haar moeder. Ze vormen bijna een symbool, want het waren tenslotte die wollen sloffen die het gezin aanzetten tot het opstarten van een extra familieonderneming. „Na de avondmaaltijd ontstaan er soms zomaar vergaderingen.”

Gerrit Valkenburg, IT-ondernemer, gaat voor zijn werk regelmatig naar Texel. Eén van de eerste keren komt hij terug met een stel pantoffels van zijn klant, Texelana, voor zijn vrouw. „Dat was, achteraf gezien, het begin,” glimlacht Jacqueline. Ze houdt haar voet omhoog, gehuld in een stevige, wollen pantoffel.

Ze wordt er enthousiast van en ook haar vier dochters hebben wel oren naar warme voeten. Na verschillende zakelijke overtochten volgen steeds meer paren. Tot vader Gerrit begin 2022 thuiskomt met de boodschap: „Kijk, hier heb ik inloggegevens van een nieuwe webshop met wolproducten die ik bij m’n klant heb aangekocht. De levering is onderweg. Laten we aan de slag gaan!”

Janneke lacht bij de herinnering. „Ja, dat was wel grappig. Maar we hadden er gelijk allemaal zin in.”

Jacqueline vult aan: „Het ondernemersbloed blijkt er bij de meiden ook wel in te zitten. Het is een mooie manier om het verkoopvak zo, met elkaar, te leren.”

Een periode van inrichten en testen volgt. Janneke maakt accounts aan op sociale media, haar vader en Julia richten de site verder in en de andere zussen verdiepen zich in de wollen producten, die al snel worden bezorgd.

Jacqueline: „In eerste instantie werden alle dozen in onze slaapkamer neergezet. Maar die puilde op den duur uit. Je moet natuurlijk wel voldoende voorraad hebben.

Die eerste bestelling vergeet ik ook niet snel meer. Ik werd er gewoon nerveus van: ‘Oh jongens, kijk! We hebben een mailtje!’ Ze schiet in de lach.

„Maar gaandeweg ging het vloeiender. De taken werden eigenlijk vrij makkelijk verdeeld. We hebben, naast de gezinsgroepsapp, ook een zakelijke app” – een knipoog – „en daarin delen we dan wie wat doet. Ik pak bijvoorbeeld de bestelling in, Janneke regelt vrijwel iedere dag een berichtje op Instagram en onze dochter Julia loopt naar het pakketpunt. Zo dragen we allemaal ons steentje bij.”

Enthousiaste dochter

Al snel volgen, gedreven als de dames zijn, de eerste fairs en markten. En die „draaien we echt met elkaar,” licht Janneke toe. Zelfs Gerrit maakt er tijd voor vrij en als de zaterdagbaantjes niet ‘in de weg zitten’, gaan alle meiden mee.

Jacqueline: „Dat is zo leuk om te zien! Het verschil in publiek, maar ook om – als moeder – te zien hoe je kinderen allemaal op hun eigen manier meedoen.

Cornelia is bijvoorbeeld een kei in de stand opbouwen en afbreken. Als ze maar kan sjouwen, dan is ze in haar element. En Julia, onze jongste, kletst mensen zo de stand in.

Op één van de eerste markten, ze was toen nog elf, stond ze reuze-enthousiast een dame de voordelen van wol en verzorgingsproducten met lanoline te verkondigen. Je zág gewoon dat die vrouw niet goed wist of ze haar moest geloven. Ik stond erachter mee te luisteren en knikte maar wat. Ik had het zelf niet beter kunnen vertellen. Uiteindelijk kocht die dame daadwerkelijk een stel pantoffels.”

Glimlachend: „Nou ja, je weet dan wel hoe ik me voelde.”

Gezinsnamen

Puur schapenwollen pantoffels, die vormen wel het hart van de Veense Wolhandel. „We verkopen ook dekbedden of bijvoorbeeld verzorgingsproducten met pure lanoline, maar van pantoffels nemen we het meeste mee naar fairs en beurzen.”

Alle pantoffels die de familie verkoopt, hebben inmiddels een naam gekregen. Zo is er slof Gerrit, slof Jacqueline, slof Janneke, slof Marjon en Toon, slof Cornelia en slof Julia.

De dames schieten in de lach. „Ja, je moet wat, hè? Toen onze dochter Marjon verkering kreeg met Toon, hebben we de eerstvolgende nieuwe slof naar hem vernoemd.”

Isolerende werking

Dat de webshop het gezin Valkenburg zo enthousiasmeert, komt vooral door het samenwerken én het plezier waarmee ze zelf wollen producten gebruiken, vertelt Jacqueline. „Producten van pure wol zijn gewoon heel fijn. Niet alleen in de winter, als je het koud hebt, maar ook in de zomer.

Ooit stonden we met meer dan 30 graden Celsius op een fair. Een man kwam langs onze stand en zei: ‘Pff, wol, ik moet er nu niet aan dénken’. Dan weet je dus niet hoe wol werkt.

De vacht van een schaap is zo wonderlijk geschapen! Een schaap heeft het in de zomer niet te warm en in de winter niet te koud. Wol heeft dus in alle seizoenen een isolerende werking.

Het gaat ook heel lang mee, is puur en in de pure wol zit lanoline, oftewel: wolvet. Dat beschermt het schaap tegen weersinvloeden en houdt het vuil buiten. Als je dus iets van wol om je heen hebt, gaat daar een zuiverende werking van uit.”

Ze glimlacht: „Ik heb zelfs ooit een plukje wol in mijn schoen gedaan op de plek waar een blaar zat. Dat werkte beter dan een pleister.”

Het volledige interview verschijnt in de GezinsGids van 9 februari D.V.