altIn de GezinsGids van 21 augustus geeft onze vaste scribent W. Morren-Klinck 10 practische tips voor een gezonde levensstijl. Voor een breder publiek delen wij deze graag op onze website.


1.    Kook zonder pakjes en zakjes!

Vermijd zo veel mogelijk bewerkte en geraffineerde voeding. Deze voeding is vaak lang houdbaar door een teveel aan zout, suiker en chemische toevoegingen. Toevoegingen die het lichaam niet herkent als voedingsstoffen kunnen op lange termijn klachten opleveren zoals hoofdpijn, buikkrampen, lusteloosheid, overeten en psychische problemen. Varieer zo veel mogelijk met onbewerkte, pure voeding. Op deze manier krijg je meer vitaminen en voedingsstoffen binnen, stoffen die het lichaam voeden in plaats van vullen!


2.    Ontbijt altijd

Een goed ontbijt geeft het lichaam een goede start van de dag. Door ’s ochtends voldoende te eten, vraagt het lichaam gedurende de dag minder om voeding.


3.    Let niet op calorieën

Door bewerkte voeding en suiker te mijden en pure voeding te eten, gaat het lichaam vanzelf op zoek naar een natuurlijk even(ge)wicht. Dit is een gezonde manier om gewicht te verliezen. Door witmeel, suiker, witte pasta en witte rijst te laten staan, en hiervoor in de plaats veel groenten, fruit, zaden en noten te eten, zal er geleidelijk gewicht verloren gaan en komt het lichaam op het natuurlijke gewicht terecht.


4.    Vermijd suiker en zoetstoffen

Als je de ingrediëntenlijstjes leest, zal het opvallen dat er in vrijwel alle bewerkte voeding suiker wordt toegevoegd. Suiker kent verschillende benamingen, zoals glucosestroop, glucose-fructose, dextrose, maltodextrine et cetera. Niet alleen koek, snoep en frisdrank bevatten suiker, ook aan kant-en-klaarmaaltijden, brood, augurken, tomatenketchup, pakjes soep, sauzen, chips et cetera wordt volop suiker toegevoegd. Onze suikerconsumptie is de laatste jaren dan ook enorm gestegen. Suiker veroorzaakt niet alleen tandbederf, maar ook diabetes (type 2). Suiker is de grootste voedingsbron voor kankercellen en het onderdrukt het immuunsysteem. Ook wordt suiker steeds vaker in verband gebracht met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en andere welvaartziekten.


5.    Eet Omega 3 vetten

Een tekort aan vetten lijdt tot verschillende aandoeningen en verouderingsziekten. Het is daarom belangrijk om voldoende gezonde vetten te eten. Omega 3 vetzuren zitten in vis, lijnzaad(olie) en noten. Kies bij het eten van vis voor de kleinere vissen zoals haring, makreel, ansjovis en sardines. Deze vissen bevatten minder zware metalen dan grote vissen.


6.    Eet veel groenten

Groenten zitten boordevol voedingsvezels, vitaminen en voedingsstoffen. Door zo veel mogelijk te variëren in kleuren en soorten wordt geprofiteerd van diverse soorten vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Verdubbel de aangeraden hoeveelheid van 200 gram en eet de hele dag door groenten: in rauwkost, in een smoothie en bij de lunch!


7.    Zorg voor voldoende vitamine D

Vitamine D is een belangrijke vitamine die het lichaam beschermt tegen hartaandoeningen en kankersoorten. Ze stimuleert de weerstand en voorkomt botontkalking. Bij voldoende zonlicht maakt het lichaam zelf vitamine D aan. Vijftien tot twintig minuten onbeschermd in de zon zitten, levert voldoende vitamine D op. Op sombere en winterse dagen, wanneer de zon niet schijnt, is het goed om vitamine D bij te slikken. Let daarbij op een pure vitamine, zonder toevoegingen.


8.    Gebruik pure verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen

Verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen bevatten veel chemische toevoegingen die niet goed zijn voor de huid en zeker niet voor het milieu. Het is beter om natuurlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen te gebruiken. Zie hiervoor nummer 19 en 2 (2014) van de GezinsGids.


9.    Vermijd stress

Langdurige stress is niet gezond en belast onze bijnieren. De bijnier is verantwoordelijk voor onze hormoonhuishouding. Wanneer deze in balans is en wanneer je lichaam gezond is, zit je lekker in je vel en heb je voldoende energie. Bij te veel langdurige, constante stress raakt de bijnier uitgeput en raakt het lichaam oververmoeid en overprikkelt. Een burn-out ligt op de loer.
Zoek gezelschap om je heen, zorg voor voldoende tijd voor jezelf en neem elke dag minimaal een half uur rust om even niets te doen, te genieten van de natuur, de kinderen of om even op de bank te zitten.


10.    Beweeg!

Bewegen is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde leefstijl. Dit hoeft niet intensief te zijn, maar dit mag ook gewoon beweging zijn in de vorm van wandelen of fietsen. Bewegen houdt het lichaam gezond en fit en het houdt de botten sterk! Tip: schaf een stappenteller aan en houdt bij hoeveel er bewogen wordt.