Van theologische leerstukken had Albert van Dam – die het syndroom van Down had – niet zo veel verstand. Maar alle psalmen, de Tien Geboden, de Twaalf Artikelen en heel veel Bijbelteksten kende hij uit zijn hoofd. „Hij had een kinderlijk geloof,” zegt broer Marien (66), sinds 1998 ouderling bij de plaatselijke gereformeerde gemeente. „Ab zocht de Heere van jongs af aan. Naar de kerk gaan was zijn lust en zijn leven.” Aan de andere kant had hij – zeker als kind – ook zijn ‘streken’. „Het was een mensenkind, geen heilige.”

Albert werd geboren in een gezin met negen kinderen. „Het was een groot gezin waar alles kon. Vriendjes en vriendinnetjes konden altijd mee-eten of blijven logeren,” vertelt Marien, die na Albert geboren werd en de jongste in het gezin was.

Albert was gehandicapt: hij werd geboren met klompvoeten. „Na veertien dagen lag hij al in het ziekenhuis. Vader hield alle operaties en behandelingen in een schriftje bij.” Bovendien had Albert het syndroom van Down. „Mijn ouders maakten zich veel zorgen om hem. Zeker in de eerste jaren na zijn geboorte. Toen moest hij vaak naar het ziekenhuis. Maar ik hoor het ze nog zeggen: ‘Om Ab hebben we nooit verdriet gehad’.

Moeder probeerde Albert op te voeden zoals ze ook de andere kinderen had gedaan, herinnert broer Marien zich. „Ze deed dat met eindeloos veel geduld. Toen Albert naar school ging, was hij daar één van de weinigen die zindelijk was. Hij was niet ondeugend, tenminste niet echt. Al vond hij het wel moeilijk om bij mensen die er ‘apart’ uitzagen zijn mond te houden.

Hij kon erg ‘openhartig’ zijn. Als we naar iemand toegingen die rood haar had, zeiden we vooraf altijd ‘denk erom dat je er niks van zegt’. Albert hield zich dan de hele tijd goed, maar bij het afscheid zei hij nog gauw even: ‘U lijkt precies op’ en dan noemde hij de naam van een bekende die ook rood haar had. Hij kon dat gewoon niet laten. Tegen iemand met een lange neus zei hij op een keer: ‘Wat hebt u een grote neus, zeg’. En daar meteen vergoelijkend achteraan: ‘Maar daar kunt u ook niks aan doen, want die hebt u van de Heere gekregen’.”

Lees meer over het leven van ‘Geloven als een kind’ in de GezinsGids van 14 december 2017.