Tekst W. Morren-Klinck

Gember is in de keuken een veelgebruikte specerij met een sterke, maar aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortel van de gemberplant. Het is één van de meest gegeten specerijen ter wereld en staat ook in Nederland al eeuwen op het menu. Maak thee, siroop of een bad met verse gember.

Verse gemberthee
NODIG: verse gember, verse citroen, eventueel kaneel
BEREIDING: Snijd de gember in plakjes en doe deze in een mok. Doe
een kneepje vers citroensap (en eventueel wat kaneelpoeder) in de mok en
overgiet met kokend water. Laat de thee even trekken en drink op.
Deze thee verzacht geïrriteerde slijmvliezen.


Gembersiroop
NODIG: 400 gram verse gember, 300 gram rijststroop of een ander
zoetmiddel naar keuze, 750 milliliter water
BEREIDING: Schil de gember en snijd deze in plakjes. Doe de
gemberplakjes met het zoetmiddel en het water in een pan en breng aan de
kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel 45-60 minuten zachtjes koken.
Roer regelmatig om.
Schep de gemberplakjes uit de siroop en giet de siroop heet in een schone
fles. Bewaar de siroop in de koelkast. De siroop is enkele weken houdbaar.

Het volledige recepten-artikel verschijnt in de GezinsGids van 9 februari 2023 D.V.

Het volledige interview verschijnt in de GezinsGids van 9 februari D.V.