Deze tulband ziet er niet alleen heel feestelijk uit, maar hij smaakt ook feestelijk! De frisse citroen en het knapperige maanzaad zijn een erg goede combinatie. De granaatappelgelei zorgt daarbij voor een mooie afwerking.

Tekst: J.M. Neels-Wisse  Beeld: Anneke Vat-Pul

Ingrediënten

• 400 gram zelfrijzend bakmeel • 300 gram suiker • 45 gram maanzaad • snufje zout • 225 gram karnemelk • 3 eieren (middel) • 150 milliliter zonnebloemolie • 1 (biologische) citroen (sap en rasp) • 1,5 theelepel citroenextract

Voor de gelei: • 200 milliliter granaatappelsap • 90 gram granaatappelpitjes • zakje Taartina

Bereidingswijze

• Verwarm de oven voor op 160 graden.

• Vet de tulbandvorm goed in en bestrooi deze met een laagje bloem. Klop het overtollige bloem eruit. 

• Was de citroen goed en rasp de schil. Pers de citroen uit. 

• Klop de eieren met de suiker totdat deze luchtig en wit zijn. 

• Voeg de karnemelk, de citroenrasp en het citroensap toe en roer dit kort door het eiermengsel. 

• Spatel de gezeefde bloem met het zout en het maanzaad kort door het mengsel. Voeg als laatste de zonnebloemolie al roerend toe totdat alles goed is opgenomen.     

• Doe het beslag in de tulbandvorm en bak de cake in circa 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Zet de cake op een rooster en laat afkoelen.

• Maak vervolgens de granaatappelgelei. Doe drie eetlepels granaatappelsap in een kommetje en roer de inhoud van het zakje Taartina erdoor. Breng het resterende sap aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg de Taartina toe en breng het geheel al roerend weer aan de kook. Roer de granaatappelpitjes erdoor. 

• Laat de gelei iets afkoelen en giet deze voorzichtig over de tulband.