Tekst C.A. Schipaanboord-de Vos

Seksuele toenadering op internet door vreemden: de helft van de meisjes heeft te maken met grooming.

Het begint lief en leuk. Maar als het ijs gebroken is, begint het dreigen en chanteren. Veel meisjes en ook jongens worden op internet in de val gelokt, met als doel seksueel contact. Moeder Margreet ontdekte tot haar ontzetting dat dit ook bij haar dochter het geval was. „We zijn erg gespitst op het mobielgebruik van onze kinderen. Maar dat wil niet zeggen dat ze veilig zijn.”

Lisa (15) werd steeds stiller en viel erg af. Margreet (39) had geen idee wat er met haar dochter aan de hand was, totdat haar man chatverkeer ontdekte in Lisa’s telefoon. „Het begon met hartjes en schattige gezichtjes, maar de toon werd steeds dreigender. Een ‘jongen’ eiste dat ze filmpjes van zichzelf deelde. Bizar dat Lisa met grooming te maken kreeg, terwijl wij juist beschermend zijn qua telefoongebruik.”

Lisa was een tijdje erg vrolijk en zijdelings vertelde ze dat ze een jongen leuk vond, maar dat vond moeder Margreet niet zo opmerkelijk. „Ze vindt vast wel vaker een jongen leuk. Er was niets vreemds aan. Wel vonden we het opvallend dat ze veel op haar telefoon zat. We hebben een app om haar telefoongebruik in de gaten te houden en we zagen dat ze al de tijd opmaakte die ze had. Op een gegeven moment merkten we dat Lisa niet zo lekker in haar vel zat en erg afviel. Maar we hadden geen idee wat daar de oorzaak van was,” legt Margreet uit.
„Totdat mijn man op een avond Lisa’s telefoon controleerde – zoals we vaker doen – en in Snapchat op een chatgesprek stuitte tussen Lisa en een jongen. Chats in Snapchat verdwijnen in principe binnen vierentwintig uur weer, maar op de één of andere manier waren deze gesprekken bewaard.
We schrokken gigantisch van wat we lazen. De meest bizarre en seksueel geladen dingen waren over en weer gezegd, dingen die m’n man en ik niet eens tegen elkaar zouden zeggen. De jongen vroeg op een heel dwingende manier om naaktfoto’s en -filmpjes van Lisa. Hij wist blijkbaar waar ze op school zat en zei precies wat hij wilde dat Lisa deed.”

Verliefd

Hoewel Margreet en haar man nog niet alles gelezen hadden, confronteerden ze Lisa die avond meteen met hun ontdekking. „Het was alsof er een dam brak. Lisa werd enorm emotioneel en stortte letterlijk in. Er had zich een enorme spanning opgebouwd. Ze wist dat ze niet goed bezig was, maar wist niet hoe ze ervan los kon komen. Doordat ze zich er erg voor schaamde, had ze het niet aan ons verteld. Dat vind ik heel jammer, maar ook begrijpelijk,” zegt Margreet. „De jongen had contact gezocht met Lisa. Hij zag er knap en hip uit. Voor haar was het bijzonder dat zo’n jongen haar leuk vond. Ze chatten en het ging steeds meer over liefde. Ze raakte verliefd op hem. Het begon met veel hartjes en schattige gezichtjes. Maar die verdwenen van lieverlee en de gesprekken werden steeds meer seksueel getint en dreigender. Hij vroeg bijvoorbeeld om naaktfoto’s en -filmpjes van haar.”

Dit is een fragment uit een artikel in de GezinsGids van 21 oktober 2021.