altAnnette (46) en Albert (49) van Zijverden zijn de ouders van vijftien kinderen, één dochtertje overleed na de geboorte. „Onze oudste zoon is 25 jaar oud. Zijn oudste is tien dagen ouder dan onze jongste, Laura, van drie jaar oud,” vertelt Annette. „Dat was wel heel speciaal.

Ik ging op kraambezoek bij mijn zoon met een dikke buik.” Ook Marja (46) en Arco (46) Kleyn hebben een groot gezin, zij hebben twaalf kinderen. „Onze kinderen wonen allemaal nog thuis. De oudste is twintig jaar oud en de jongste twee.” Leven met zo’n groot gezin is gezellig, maar vereist een goed georganiseerd management. Hoe werkt de planning in het dagelijkse leven van deze gezinnen?

„Ik sta ‘s morgens rond kwart voor zes op,” zegt Annette van Zijverden. „Het is belangrijk de dag te beginnen en te eindigen met Gods Woord, daar neem ik dan de tijd voor. Daarna ga ik de was doen en de tafel dekken. We ontbijten met z’n allen voordat mijn man naar zijn werk gaat.” Annette vertelt verder. „Dat is dus het punt dat het hele gezin bij elkaar is, net als bij het avondeten. Iedereen heeft een eigen taak voordat ze naar school gaan. De één ruimt de tafel af, een ander ruimt de vaatwasser uit, weer een ander ruimt de vaatwasser in.” Ook bij de familie Kleyn staat moeder als eerste op. „De eerste taak van de dag is zorgen dat iedereen op tijd wakker wordt en de tafel klaarmaken voor het ontbijt,” vertelt Marja Kleyn. Vader Kleyn zet vaak voordat hij naar zijn werk gaat de droger vast aan. „We hebben twee wasmachines en die zet mijn vrouw ‘s avonds aan zodat ze de volgende dag ‘s morgens vroeg beginnen,” legt Arco uit. „Ik was elke dag alles weg, anders kan ik er niet doorheen zien,” vult moeder Kleyn aan. „Dat zijn in ieder geval twee witte wassen en dan de bonte wassen nog. Het sorteren gebeurt in de badkamer, we hebben verschillende wasmanden staan. Niet dat dat altijd goed gaat, soms moet ik er eentje terugroepen. Het gebeurt weleens dat de wasmachines pas stoppen met draaien als mijn man alweer thuiskomt van zijn werk, maar meestal ben ik rond de middag wel klaar. We hebben een grote droger, daar kunnen twee wassen tegelijk in.”

 

Gezellige drukte
„De kinderen kunnen allemaal zelf naar school,” vertelt Annette. „Omdat de basisschool erg dichtbij is, lopen de kleinere kinderen daar zelf naartoe. Ik vind het wel belangrijk om te weten waar iedereen is en hoe laat iedereen thuis komt. Ik zorg ervoor dat er drinken klaarstaat voordat ze uit school komen, zodat we gezellig met elkaar zijn en de kinderen hun verhaal kunnen doen. Als ze bij een vriendje of vriendinnetje willen spelen, moeten ze eventjes bellen.” Ook bij familie Kleyn is het druk. „Het is altijd wel wat,” lacht Marja. „De roosters van mijn kinderen zijn eigenlijk elke week wel anders. Dat is wel gezellig, want er is er altijd wel één thuis van de oudere kinderen. Ik vraag het van tevoren, zodat ik weet hoe laat ze thuiskomen. Het gebeurt vaak dat er iemand later eet. De vaste dingen die mijn kinderen hebben te doen, zoals catechisatie, heb ik allemaal in mijn hoofd.”
„In een groot gezin kan er veel, ” vindt moeder Van Zijverden. „Als er een paar mensen extra blijven eten is dat geen probleem. Vrienden en vriendinnen lopen regelmatig onverwachts binnen. Dat geeft een stuk gezelligheid. Zo zijn er veel zaken die gewoon gebeuren, daar gaan we wel flexibel mee om.” Datzelfde geldt voor de familie Kleyn. „Wat wel meetelt,” licht vader Kleyn toe, „is dat mijn vrouw iemand van regelmaat is. Dat is heel belangrijk.”

 

Dit is een selectie uit een artikel dat verscheen in de GezinsGids