In het voorjaar begint het bij veel mensen te kriebelen: de voorjaarsschoonmaak. Ook speelgoed moet eraan geloven. Maar hoe pak je dat het beste aan? Een overzicht per soort speelgoed.


Stoffen speelgoed 
en knuffels

Alle knuffels en speelgoed van stof kunnen in de wasmachine met wasmiddel. Check zo nodig het waslabel. Is er geen label aanwezig, dan kan het gewassen worden op 30 tot 40 graden. Om het speelgoed te beschermen, kun je het in een kussensloop stoppen. Gebruik liever geen wasverzachter; het parfum kan erg sterk zijn voor kinderen.

Wie knuffels echt bacterievrij wil maken, kan de knuffel een paar uur in een plastic zak in de vriezer leggen.

Houten speelgoed

Houten speelgoed kun je het beste schoonmaken met een vochtige doek en gewoon schoonmaakmiddel. Laat het speelgoed daarna goed drogen.

Kunststof speelgoed

Lego, Duplo en K’nex kunnen gemakkelijk in de wasmachine gewassen worden. Doe de kunststofblokjes in een dekbedovertrek of kussensloop. Het overtrek of de sloop kan vastgebonden worden met bijvoorbeeld een haarelastiek. Zet de wasmachine op een handwasprogramma en gebruik een neutraal wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter. De blokjes kun je in de open lucht laten drogen.

Plastic speelgoed

Plastic speelgoed, zoals bordjes en pannetjes van het keukentje, kan gewoon in de vaatwasser. Eventueel kan het ook met de hand in warm water met vaatwasmiddel worden afgewassen. Het speelgoed wordt dan schoongemaakt en ontsmet. Let op: speelgoed met batterijen kan uiteraard niet in de vaatwasser. Maak dat met een vochtige doek schoon.

Poppen

Behandel poppen op dezelfde manier als kinderen. Was het lichaam met een beetje zeep en de haren met babyshampoo. Poppenkleren kunnen beter met de hand gewassen worden, zodat ze niet krimpen in de wasmachine. Check hiervoor ook het waslabel.

Autootjes en garages

Dompel de autootjes onder in een sopje, neem ze af met een doekje en droog ze daarna. Wanneer je speelgoedauto’s in de wasmachine stopt, gaat dat waarschijnlijk ten koste van de lak. Garages van hout of kunststof kunnen afgenomen worden met een doekje. Droog houten delen meteen af.

Groter speelgoed van plastic, metaal of hout

Schoonmaken met water en zeep. Eventueel nadrogen.

Buitenspeelgoed

Het meeste buitenspeelgoed kun je met de tuinslang afspoelen.

Puzzels en dergelijke

Schoonmaken met een vochtige doek. Eventueel nadrogen.

Meer over het schoonmaken en opruimen van speelgoed en kinderkamers in de GezinsGids van 16 maart 2017.