Wie herkent het niet? De foto’s stapelen zich op – al dan niet digitaal – en je weet niet waar je moet beginnen als je iets zoekt. Personal organizer Ingeborg Koot ontwikkelde een zesweekse online cursus om dat probleem aan te pakken. De truc? „Laat perfectionisme los.” 

Om mee te doen aan Ingeborgs cursus, moesten deelnemers aan één voorwaarde voldoen. „Een eventuele neiging tot perfectionisme moest losgelaten worden. Want natuurlijk krijg je niet álle geprinte en digitale foto’s geordend in zes weken.” Daarnaast is een goed begin cruciaal om echt ergens te komen. Ze geeft deze adviezen om te beginnen:

Denk niet terug

Probeer het ordenen van de foto’s als een semi-buitenstaander aan te pakken. Ga nu niet uitgebreid terugdenken aan het moment waarop de foto is gemaakt en de emotie ervaren. Dat haalt je uit je focus en daarmee zakt het werktempo.

Doe het samen

Misschien helpt het om samen met anderen te gaan ordenen. Nodig iemand uit en ga samen aan de slag. Dat is gezellig en, mits je niet te veel oude koeien uit de sloot gaat halen, ook erg effectief.

Leer van anderen

Ga eens kijken bij een familielid of vriendin die zijn of haar foto’s goed op orde heeft. Hoe doet hij of zij dat? Wat kun je met die methode? Mensen willen vaak graag helpen.

Houd vol

Foto’s ordenen in zes weken is een kwestie van volhouden. Niet meer en niet minder. Elke keer weer een stapje. Want hoogstwaarschijnlijk is het een enorme klus. Onbewust (of zelfs bewust) is dat waarschijnlijk ook de reden dat je die klus niet eerder hebt aangepakt.

Meer tips en trucs en hoe je het ordenen zelf aanpakt, lees je in de GezinsGids die verschijnt op 19 januari 2017 D.V.