herfstvermaakbinnenshuisEen gezelschapsspel voor een herfstige dag gezocht…  Na een korte zoektocht verscheen Oogsttijd op het scherm. Het werd aangekondigd als ‘een makkelijk te leren spel met een verrassende opbouw waarin kinderen gaandeweg leren samenwerken’. Dat klinkt als de moeite waard om te testen.

Het spel Oogsttijd ziet er aantrekkelijk uit. De kinderen popelen om te beginnen. De opzet is eenvoudig: de tuintjes op het speelbord worden gevuld met kaartjes waar diverse groenten opstaan. Met een kleurendobbelsteen wordt bepaald welke groente geoogst mag worden. Bij de vier groentes horen vier kleuren. De vijfde kleur, zwart, betekent dat er een groente naar eigen voorkeur geoogst mag worden. Dan is er nog de witte kant. Als die boven komt, moet één van de herfstplaatjes neergelegd worden op de afbeelding van de zomer op het midden van het spelbord. Dit kan zes keer, dan is de herfstpuzzel compleet en is het oogstseizoen afgelopen.

Samenwerking

Doel van het spel is om alle tuintjes leeg te hebben voordat het oogstseizoen voorbij is. Doel is dus niet om het eerst het eigen tuintje leeg te hebben. Dit onderscheidt het spel van veel andere spellen. Het is geen competitief spel waarbij het om winnen gaat, maar een coöperatief spel waarbij het loont om strategisch samen te werken. Het is een omschakeling die de kinderen prima blijken te kunnen maken. Het eind van het eerste spel levert even een teleurgesteld gezichtje op (‘maar dan kan er niemand winnen!’), maar tijdens het tweede spel wint de teamgeest het al snel en doet iedereen nog enthousiaster mee om samen de komst van de herfst voor te zijn.

Heeft u ander tips voor spelletjes binnesnhuis? Deel ze met andere lezers!