De keuze om in militaire dienst te gaan betekende bijna het einde van hun relatie. Lilianne (25) en Mark (27) Donkersloot uit Wijk en Aalburg vertellen openhartig over de impact die de uitzending van Mark naar Afghanistan op hun leven had.
Mark en Lilianne leerden elkaar al heel jong kennen op de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. „We waren dertien en vijftien,” vertelt Lilianne. „Ja, het kán goed gaan! We zaten in dezelfde fietsgroep. Mark is mijn eerste en enige vriend geweest.”
Mark:„Toen ik met mijn vader en een paar zussen de open dag van de Landmacht bezocht, zag ik wel wat in het avontuur van het leger. Van een beetje spanning in mijn werk houd ik nog steeds.”
Na de algemene opleiding voor militair moest je een functie kiezen. Mark koos voor ‘hospik’, de ‘militaire gewondenverzorger’. Mark: „Die opleiding was minder fysiek, we kregen een medische opleiding, leerden allerlei protocollen en ik voelde: dit is mijn ding.
In 2009 kreeg Mark te horen dat hij op uitzending moest naar Afghanistan. „Ik was al een poosje tewerkgesteld bij een eenheid en werd na enige tijd geselecteerd voor de uitzending. Ja, dat is voor een militair de kers op de taart. Daar train je voor, daar werk je hard voor. Het was even slikken voor degenen die dicht bij me staan, maar ik heb me wel door iedereen gesteund gevoeld. Ook door Lilianne,” vertelt hij.
Lilianne: „Ik besefte toen wel dat het echt iets voor hem was. Alleen: het blijft wel oorlogsgebied waar hij naartoe ging. Dan flitst het door je heen: komt hij ooit nog naar huis? En áls hij levend thuiskomt, hóe dan?
Het gesprek met zijn vriendin werd steeds moeilijker. De relatie kreeg een behoorlijke knauw. „We voelden elkaar steeds minder aan en we groeiden uit elkaar. Zó kon het niet langer. Je zit zesduizend kilometer van elkaar vandaan, er ontstaat spanning bij ieder verkeerd woord. Samen hebben we de keuze gemaakt om ons contact te minimaliseren en bij terugkomst in Nederland samen te praten.”
Lees meer over ‘Impact van een uitzending’ in de GezinsGids van 22 juni 2017.