Ze was negen jaar toen artsen vertelden dat ze niets meer voor Jacolien Koele (23) uit Oldebroek konden doen. Ze bracht veel dagen door in bed. Lessen volgde ze via een webcam. Jacolien mocht nog maar negen dingen eten. Van al het andere werd ze ziek door allergieën. Toch heeft ze nu inmiddels een bijna fulltimebaan. „Als ik een spoortje van melkproducten of eieren binnenkrijg, krijg ik blaren in mijn keel en kan ik stikken.”

Af en toe neemt Jacolien een slok van haar glas water, terwijl ze vertelt over haar werk als woonbegeleider van dak- en thuislozen bij het Leger des Heils. De poes van haar ouders springt op tafel, gaat liggen en luistert gezellig mee.

Voordat ze aan dit werk begon, volgde ze een mbo- en een hbo-opleiding. Een wonder dat dit mogelijk was. Jacolien heeft namelijk een ernstige voedselallergie voor heel veel producten.

Dat begon al jong. Toen Jacolien voor het eerst flesvoeding kreeg, raakte ze in een anafylactische shock. „Ik belandde in het ziekenhuis en toen begonnen de onderzoeken,” vertelt Jacolien. Ze kreeg een streng dieet, maar had op haar negende al achttien keer in het ziekenhuis gelegen. Soms was de situatie zo erg dat er voor haar leven werd gevreesd.

Op haar negende gaven gespecialiseerde artsen van verschillende ziekenhuizen aan dat ze niets meer voor Jacolien konden doen. „Op dat moment gingen mijn ouders op zoek naar een homeopaat. Dat was een hele zoektocht, aangezien niet alle homeopaten aansluiten bij onze normen en waarden. Uiteindelijk ontmoetten we een homeopaat die goed kon uitleggen hoe ze te werk ging. Haar behandelplan was helder, duidelijk en betrouwbaar. Vanaf dat moment ging het, met gebruik van medicijnen, langzamerhand beter.”

Lees meer over Jacolien in de GezinsGids van 26 oktober 2017.