altHet Nuon Solar Team won in Australië de wereldbeker bij de grootste race ter wereld voor zonnewagens. Adri Aarnoudse (24) maakt deel uit van het winnende team van de Technische Universiteit Delft. „Het was voor mij een jongensdroom die uitkwam.”

Adri volgt de studie Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. „Toen ik hoorde dat er teams werden samengesteld voor het maken van een zonneauto, heb ik meteen gesolliciteerd. Ik werd geselecteerd, omdat ik al eens in solarbootteam heb gezeten. En door mijn studie heb ik veel technische voorkennis.”
Het Nuon Solar Team bestaat uit zestien studenten. Iedereen heeft een eigen taak, maar samen werken ze anderhalf jaar aan hetzelfde doel: het ontwerpen en produceren van een snelle auto op zonne-energie! „Het mooie van ons team was dat iedereen ontzettend gedreven was om aan dit project te werken. Op het laatst werkten we zelfs dag en nacht, in ploegdiensten, om de auto af te krijgen.”


Doel

„Het project heeft drie doelen,” vertelt Adri. „Allereerst willen we de wereld laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn met duurzame energie. Daarnaast fungeert het proces bij het maken van zo’n innovatief product als bakermat van nieuwe technologische ontwikkelingen. Wij gebruikten toepassingen die helemaal nieuw zijn en ook overgenomen gaan worden door het bedrijfsleven.” Ook heeft het project nog een educatief doel. „We willen jongeren graag interesseren voor de techniek. Er komen regelmatig schoolklassen langs in de werkplaats om de zonneauto te bekijken.” Ook gaat het team langs op middelbare scholen om daar te vertellen over het project. „Het is fantastisch om op deze manier kinderen te inspireren om voor een technische opleiding te kiezen.”

Lees meer over internationale race voor zonneauto’s in de GezinsGids van D.V. 17 april

Foto: Hans-Peter van Velthoven