altKlanten die bij Chocolaterie Zuccotto in IJsselstein binnenstappen, kunnen meteen in de ruimte kijken waar de chocola gemaakt wordt. Alles gaat met de hand en kan naar ieders wens gemaakt worden. Een chocolaterie waar vakmanschap en ambacht nog centraal staat. Speciaal voor de GezinsGids legt Zuccotto uit hoe zij haar eigen bonbons maakt.

Chocolaterie Zuccotto is een familiebedrijf. Peter van der Griend houdt zich voornamelijk bezig met de productie, maar zijn vrouw Nicolien springt regelmatig bij als ze tenminste niet in de winkel bezig is. De ene zoon houdt de website bij en  andere zoon maakt de foto’s die op de website geplaatst worden. Zuccotto –de naam komt van een Italiaans taartje– levert veel aan restaurants en winkels, maar zo’n zestig procent van de omzet komt toch van de mensen die rechtstreeks producten bij hen afnemen. Zuccotto streeft ernaar om duurzame chocolade te gebruiken bij de productie en gebruikt daarom geen cacao waar kinderarbeid aan te pas is gekomen.


Lekkerder?

Handgemaakte bonbons zijn volgens Peter van der Griend niet direct lekkerder dan bonbons uit de fabriek, alleen omdat ze handgemaakt zijn. Toch ziet en proeft hij grote verschillen en dan gaat het met name om de ingrediënten die bij fabrieksbonbons zijn toegevoegd om de smaak langer goed te houden. De handgemaakte bonbons bevatten deze toevoegingen niet zodat ze, volgens Van der Griend, minder vet smaken. Dat ze daardoor de eerste vijf tot zes weken het lekkerst zijn, moet volgens hem geen probleem zijn: dan eet je hem maar gewoon binnen die tijd op. Vaak is dat ook de bedoeling van degene die chocola koopt voor een gelegenheid als Vaderdag of een examen.

Stap 1
CHOCOLADEDRUPPELS
In grote zakken komen de chocoladedruppels de bonbonnerie binnen. Ze worden aangeleverd door een fabriek waar ruwe bonen binnenkomen, ontvliesd, gesplitst en gemalen worden. Van cacaopoeder wordt melkchocola en pure chocola gemaakt, witte chocola wordt gemaakt van cacaoboter.


Stap 2

SMELTEN
Met de chocoladedruppels zelf valt niet veel te beginnen. Ze moeten eerst gesmolten worden, zodat de chocola weer vloeibaar is. Dat gebeurt in drie machines, voor de verschillende smaken chocola. Eerst wordt de chocolade verwarmd tot zo’n veertig tot vijfenveertig graden. Als het vanaf die temperatuur afkoelt, kristalliseert de chocolade en krijg, je volgens Peter, een goede ‘kraak en glans’. Vervolgens wordt alles weer

Stap 3 t/m 5 leest u in de GezinsGids van 22 augustus.