‘Wij hebben een gezin met vier kinderen. Twee kinderen hebben de diagnose ADHD. Mijn man blijkt nu ook ADHD te hebben. Het klinkt niet aardig, maar soms heb ik het gevoel vijf kinderen te hebben. Eerlijk gezegd voel ik mij als moeder uitgeput. Hoe ga ik hiermee om?’

Wat is het?

ADHD is een verzamelnaam voor een aantal symptomen, dat deels positief, deels negatief is. De afkorting staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel een concentratiestoornis met hyperactivteit. Het is een gedragspatroon dat in alle levensgebieden doordringt, zoals in het gezin, op school, het werk, de familie- en de vriendenkring.

Wat kan eraan gedaan worden?

Er is niet één standaardoplossing die bij iedereen past. De beste benadering van ADHD is een behandeling die rekening houdt met de specifieke situatie en behoeften. ADHD’ers zijn creatieve denkers, hebben onder andere een sterk doorzettingsvermogen en een sterke intuïtie. Deze eigenschappen leiden vaak tot probleemgedrag. Daarom is het belangrijk dat er coaching is op de talenten en de sterke punten van iemand met ADHD. Mits het goed begeleid wordt, geeft het ook unieke mogelijkheden.

Lees meer over het omgaan met ADHD in je gezin in de GezinsGids van 31 augustus 2017.