AutismeMariëtte weet uit ervaring wat het is om met een autistische broer om te gaan. Voorzichtig formulerend vertelt ze: „Hoewel elke autist weer andere kenmerken heeft, zijn er wel een paar overeenkomsten. Zo denken autisten vaak heel zwart-wit. Ze kunnen situaties en meningen daarom niet zo goed nuanceren. Ook kunnen ze niet goed tegen plotselinge veranderingen.

Je moet daarom heel duidelijk en voorspelbaar tegen ze zijn.” Autisten hebben ook een heel ander gevoel voor humor. „Een tijdje geleden was er een meisje uit de klas van Richard, mijn broer, bij ons op bezoek en zij lag werkelijk helemaal in een deuk om iets waarvan wij dachten: wat is daar nou grappig aan? Waarschijnlijk denken autistische mensen heel anders.”

 

Emoties

„Erg lastig vind ik het dat iemand met autisme, in ieder geval is dat bij Richard zo, niet veel emoties heeft en toont. Daardoor heeft hij bijvoorbeeld niet door dat hij mij pijn doet met sommige woorden. Ook vind ik het lastig dat Richard nooit ‘sorry’ zegt voor iets wat hij verkeerd heeft gedaan. Dat kan hij op de een of andere manier niet.”

 

Positief

Mariëtte ziet ook positieve kanten. Ik weet nu best veel van autisme. Bij een jongen uit mijn klas merk ik zodoende veel overeenkomsten op en weet daar beter op in te spelen.

Ook bij Richard zijn zeker wel positieve kanten. „Hij is heel eerlijk. Als hij iets niet leuk vindt, zegt hij dat gewoon ronduit. Ook is het heerlijk hem te zien musiceren! Dan is hij echt helemaal in zijn element!”

Opletten

Mariëtte erkent dat de aandacht van ouders soms te veel naar het kind met autisme kan gaan. „Bij ons thuis is dat gelukkig niet echt het geval, maar als je een gezin hebt met meerdere kinderen met autisme, dan is dat gevaar zeker aanwezig. Terwijl de kinderen zonder autisme dat stukje aandacht net zo goed hard nodig hebben. Zo zouden ouders bijvoorbeeld een logeerweekend voor het kind met autisme in kunnen stellen. Eens in de zoveel tijd heb je dan een weekeinde waarin ouders de anderen meer aandacht kunnen geven.”

Mariëtte bekent eerlijk: „Het is niet altijd even leuk om een zus of broer met autisme te hebben. Maar ik houd steeds voor ogen dat God ook hen geschapen heeft. Ook zij zijn waardevol in Zijn ogen!”

 

Tips van Mariëtte:

• Houd rekening met de broer of zus met autisme, maar laat niet over je heenlopen

• Zorg voor een open verhouding met je ouders.

• Praat er regelmatig over, bijvoorbeeld met een vertrouwenspersoon, een ouderling of diaken.