Patiënten worden mondiger, merkt huisarts Jacoline de Groot (33). Dat vormt een contrast met de bescheiden dorpsdokter van Zuid-Beijerland, voor wie „goed luisteren en de juiste vragen stellen” belangrijk is. „Ik ben geen voorloper of netwerker. Daarom mag ik het echt als Zijn werk zien dat deze praktijk op mijn pad is gekomen.” 

De huisartsenpraktijk bevindt zich aan een dijk, de drukke Dorpsstraat van Zuid-Beijerland. De twee bomen voor de praktijk staan volop in blad. Ook de klimhortensia tegen de muur is prachtig uitgekomen. Jacoline  opent de witte deur met kleine vierkante raampjes: „Welkom! Kom binnen. Zullen we in de spreekkamer gaan zitten? Zin in koffie?”

Even later komt Jacoline uit de keuken met twee mokken koffie met opgeklopte melk en een stroopwafel. Een teken van hartelijkheid dat de toon zet voor het gesprek. 

Dat ze nu zelf als huisarts achter de tafel zit, ging langs een voor haar bijzondere weg. „Het leren kwam mij niet aanwaaien. Ik heb er altijd heel hard voor moeten werken. Bij mijn diploma-uitreiking op de Guido de Brès zei een leraar: ‘Geneeskunde, dat is best een pittige opleiding. Ik hoop dat het je gaat lukken, Jacoline’.” Lachend voegt ze toe: „Maar gelukkig ben ik een doorzetter.”

Haar beroep als roeping zien gaat haar te ver, maar de weg erheen ziet ze wel als iets bijzonders. „Ik heb steeds Gods leiding mogen zien in hoe alles tot nu toe in mijn leven gelopen is. Mijn vier jaar oudere zus wilde ook geneeskunde gaan studeren, maar zij is twee keer uitgeloot. Ik werd meteen de eerste keer ingeloot. 

De weg naar een eigen praktijk ging al even voorspoedig. Jacoline: „In de apotheekhoudende Huisartsenpraktijk Stellendam bracht ik het laatste jaar van de huisartsenopleiding door. Daar kwam iemand langs voor een adviesgesprek, die net op zoek was naar jonge dokters die een apotheekhoudende huisartsenpraktijk op het platteland wilden overnemen. Ze vroeg of ik interesse had in een eigen praktijk. 

Een paar weken later zat ik al te onderhandelen met de huisarts in Zuid-Beijerland die met pensioen ging. En zo had ik als enige van mijn studiegroep tijdens mijn afstuderen als huisarts al zicht op een eigen praktijk. En dat nog wel in het dorp waar mijn moeder en oma geboren zijn en gewoond hebben. Wie had dat gedacht? Ik eerlijk gezegd niet.”

Lees meer over huisarts Jacoline de Groot in de GezinsGids van 30 augustus 2018.