altDie lange, late avonden in de tuin. Gezellig de sfeerverlichting aan! Het is genieten onder de terras- overkapping. Het buitenleven ademt licht, lucht, warmte en kracht uit. Het geeft een gevoel dat niets hoeft en alles mag. Overal bruist de zuurstof uit de bladeren en bloemen lonken naar de insecten. Wat kan een tuin in de zomer mooi zijn!


Sproeien

Beperkt sproeien is de beste manier om sterke planten te krijgen. Door af en toe te sproeien, zoeken de wortels van de planten zelf het vocht in de bodem op. Tijdens extreem droge periodes ontkom je niet aan beregenen, maar doe dat dan bij voorkeur wanneer de verdamping nihil is (’s avonds of ’s nachts). Laat eventueel een hovenier uitleg geven over de mogelijkheden van automatische en halfautomatische systemen.


Uitgebloeide bloemen verwijderen

Het belangrijkste in de zomer is het verwijderen van uitgebloeide bloemen. Hierdoor krijgen de planten een tweede bloeikans. Zorg er ook voor dat de planten voldoende mest krijgen; ze kunnen nu wel wat extra voedsel gebruiken. Gebruik bij voorkeur organische meststof.
Rozen staan in juni in bloei, geef ze rond die periode extra mest. Controleer de planten geregeld op ziekten. Verwijder ook de uitgebloeide rozen, zodat de plant geen energie gaat steken in het vormen van de bottels, maar juist in het aanmaken van nieuwe bloemen.

Gazon
Maai het gazon minimaal één keer per week. Doe dit bij warm en zonnig weer absoluut niet korter dan vier centimeter. Maai bij voorkeur ’s avonds, wanneer de verse snijwonden minder water verdampen. Maai of snij regelmatig de graskanten, strakke randen geeft een netter gazon.
De meeste onkruiden verdwijnen uit het gazon door regelmatig te maaien. Er zijn echter enkele soorten onkruid die weinig last ondervinden van de grasmaaier. Steek dit onkruid uit, of gebruik het juiste bestrijdingsmiddel.


Hagen

De meeste hagen kunnen in de maand juni worden gesnoeid worden. Wanneer deze snoei voor de langste dag uitgevoerd wordt, dan vormen zich nog nieuwe scheuten. Meestal moet er in augustus nog een tweede keer geknipt worden. Dan is het snoeiwerk van de hagen voor dat jaar ook achter de rug en gaan de hagen strak en gesloten de winter in. Snoei bij voorkeur op een wat sombere, bewolkte dag.


Heesters, kuipplanten en vijver

Snoei de heesters die in het voorjaar bloeiden zodra de bloei over is. Snoei ongeveer een derde van de plant terug, tot ongeveer vijftien centimeter boven de grond. Door deze manier van snoeien blijft de plant ook onderin fris en groen.
Geef kuipplanten regelmatig voeding en water. Zorg dat het water goed op de aarde terechtkomt: vaak schermt het blad te veel van de wortels af. Eventueel kunnen kuipplanten wat extra bemest worden.
Probeer deze maand vooral van de vijver te genieten en laat de beplanting zo veel mogelijk met rust. Bij warm weer zal er heel wat water uit de vijver verdampen en is het nodig de vijver regelmatig bij te vullen.


TIPS:

•    Pluk bloemen die u wilt drogen, bijvoorbeeld lavendel. Doe dit als de bloemetjes openstaan. Hang ze in bosjes ondersteboven te drogen op een  donkere en luchtige plaats, bijvoorbeeld aan het plafond van de schuur of garage.
•    Maak het vogeldrinkbakje in de tuin regelmatig schoon. Vogels weten deze dan te vinden, waardoor ze vaker op bezoek komen.
•    Bind regelmatig de klimplanten aan, of snoei het teveel aan takken eraf.
•    Plant lavendel onder de rozen. Dit vermindert de kans op bladluis.
•    Profiteer van de 6% BTW regeling (i.p.v. 21%) voor werkzaamheden in de tuin. Vraag uw hovenier naar de voorwaarden.

Meer over Tuinieren leest u in de GezinGids van 2 mei.