In het Oost-Europese Moldavië hebben gehandicapten het moeilijk. Irina, moeder van Victoria vertelt erover.

Moeder Irina heet ons welkom in haar huis, terwijl zoon Patrick naar buiten glipt om te gaan spelen. „Victoria is de oudste van onze twee kinderen,” vertelt Irina. „Anderhalve maand na haar geboorte vonden we haar wat vreemd uit haar ogen kijken. Doktoren stelden verkeerde diagnoses en gaven verkeerde medicijnen die veel schade aanrichtten. 

We gingen naar Moskou en hoorden daar wat er aan de hand was met onze dochter. We waren al te laat om een handicap te voorkomen.”  Victoria blijkt een syndroom te hebben waardoor haar hersencellen langzaam afsterven.

Rekenmachine

Irina’s man laat zijn gezin na de diagnose in de steek. Dat komt veel voor in Oost-Europese landen. Moeder Irina zwijgt erover. Te pijnlijk. „Ze komt nu al tien jaar in dagopvangcentrum A New Hope. Daar heeft ze zo veel geleerd. Vica kan met wat hulp lopen, één hand gebruiken, ze kan schrijven en helpt bij het klaarmaken van de lunch. Sinds kort weet ze ook hoe een rekenmachine werkt!” Victoria kijkt trots. 

Ze gaat graag naar A New Hope. „Ze houdt niet van vakantie, dan kan ze niet naar het dagopvangcentrum.” 

IJdele hoop

Buitenspelen is er niet bij voor Victoria. Irina: „Op straat kent niemand haar. Ze wordt vreemd aangekeken. Ik hoop zo dat die mentaliteit nog eens verandert.” 

Irina zucht. Victoria kruipt dicht tegen haar moeder aan en begint te huilen. Het praten over haar situatie wordt haar te veel. Ze begrijpt alles. „Ik vind het zo erg dat ik niet goed kan lopen,” legt Victoria uit. „Want nu kan ik mama niet goed helpen.” 

Irina slaat een arm om haar heen. Irina: „Ze voelt zich erg schuldig. Als ik rugpijn heb, denkt ze dat het door haar komt. Ze hoopt daarom dat ze gezond wordt en mij kan helpen.” 

Victoria veert op: „Ja, daar droom ik van, zodat ik kan werken voor mijn moeder. Dan kunnen we misschien gaan wonen in een huis met een tuin!” 

Moeder Irina glimlacht, maar ze vecht tegen haar tranen. De toestand van haar dochter verslechtert juist. Victoria’s hoop is een ijdele hoop.