Tekst en beeld W. Morren-Klinck

Met deze heerlijke, Italiaanse ‘gehaktballetjes Pizzaiola’ haal je de Italiaanse keuken in huis: hmm! Je maakt ze zelf met rundergehakt, tomatenpuree en een heerlijke kruidenmix. Lekker met pasta!

Ingrediënten voor 3-4 personen:

  • 5 tomaten
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • 400-500 gram rundergehakt
  • volkoren pasta naar keuze (of gebruik glutenvrije pasta)

Voor de tomaat-pizzaiolasaus:

  • 4-5 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels oregano
  • 2 theelepels peterselie
  • ½ theelepel tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • optioneel ½ theelepel misopasta
  • (Keltisch) zout en peper naar smaak

Gehaktkruiden:

  • 5 eetlepels volkoren paneelmeel
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • snufje cayennepeper
  • (Keltisch) zout en peper naar smaak

Bereiding:

Kneed de gehaktkruiden door het rundergehakt en draai hier ongeveer 20 gehaktballetjes van, ter grootte van een pingpongballetje.

Snijd de courgette, tomaten en paprika in blokjes en snipper de uien en de knoflooktenen.

Smelt wat boter of olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de gesneden groenten toe, roerbak dit even mee en voeg dan de ingrediënten toe voor de tomaat-pizzaiolasaus met 150 milliliter water of groentebouillon. Laat dit ongeveer 5 minuten op laag vuur sudderen tot je een lekkere, stevige saus hebt.

Kook ondertussen de pasta gaar en bak de gehakballetjes in een aparte pan goudbruin en gaar. Serveer de gehakballetjes in de tomatensaus en serveer de pasta apart. Eet smakelijk!

Tips:

Je kunt de gehaktballetjes met de groenten ook in één pan klaarmaken. Braad dan eerst de gehaktballetjes rondom aan voordat je de groenten erbij doet.

Meer groente? Voeg meer groente toe aan de saus of serveer er een lekkere salade bij.

Glutenvrij? Serveer het gerecht met glutenvrije pasta en gebruik glutenvrije, gemalen crackers als paneermeel.

Dit recept verschijnt in de GezinsGids van 26 augustus 2021 D.V.