Veel mensen van middelbare leeftijd worstelen ermee. Vader of moeder heeft steeds meer zorg nodig. Thuis kan het eigenlijk niet meer. Maar wat dan? De stap naar een verpleeghuis lijkt heel groot. Hoe werd die stap door de kinderen ervaren? De enige zoon van moeder Janssen, die in werkelijkheid anders heet, vertelt in de GezinsGids van 16 maart 2017 over dit pijnlijke proces. „Het is niet makkelijk om tegen je moeder te zeggen ‘u moet naar het verpleeghuis’.”

„Moeder was gevallen en daardoor van het bejaardentehuis in het ziekenhuis terechtgekomen. De thuiszorg gaf aan dat dit het moment was om een ander woonplek voor onze moeder te realiseren.” Dit leek voor de familie Janssen makkelijker gezegd dan gedaan. „Moeder werd altijd boos als we het over een verpleeghuis hadden en wilde daar absoluut niet heen. Ze had dan het idee dat wij haar weg wilden hebben en dat ze nog veel te goed was voor een verpleeghuis. Hierdoor wilde ze zich ook niet oriënteren op de verschillende verpleeghuizen die er zijn. Daardoor moesten wij opeens een knoop doorhakken en kiezen uit drie beschikbare huizen die op korte termijn plek hadden.”

Niet zielig

Het echtpaar Jansen vertelt dat moeder steeds zei: ‘Kiezen jullie maar, want ik kan niet kiezen’. Dat was heel moeilijk. Toen we een keuze hadden gemaakt, bleek dat ze het daar helemaal niet haar zin had. Vanaf het begin kon niemand het daar goed doen. Dat is als familie ook heel akelig, je schaamt je tegenover de verpleging. Gelukkig was er na enkele weken een plaatsje vrij in een ander verpleeghuis. Daar wilde moeder toen gelukkig wel naar toe.”

Meneer Janssen geeft aan dat je soms misschien als kind weleens moet doorduwen als er een beslissing genomen moet worden. „Het is  niet makkelijk om tegen je moeder te zeggen ‘u moet naar het verpleeghuis’, maar als het lichaam die zorg nodig heeft, dan moeten de emoties niet overheersen. Soms hoor ik mensen zeggen dat ze het zielig vinden voor hun vader of moeder dat ze daar zitten, maar wij zien het niet zo.”

Lees meer over de keuzes en emoties rond dit onderwerp in de GezinsGids van 16 maart 2017.