Tekst C.A. Schipaanboord-de Vos Beeld Anneke Vat

Ze vindt het belangrijk om kinderen toe te rusten als het gaat om seksueel misbruik. Carolien van Dam (44), getrouwd met Jan-Pieter (44) en moeder van Ruben (18), Anna (16), Edward (14), Walter (13), Eva (10), Lisa (8), Micha (6) en Juda (2), vertelt: „Je wilt ze wijzen op gevaar, zonder dat ze hun spontaniteit verliezen.”

Seksueel misbruik is een naar thema, vindt Carolien. „Je denkt er liever niet over na. Maar het komt helaas overal voor. Ook in onze gezindte. Daarom is het goed om kinderen er zo veel mogelijk tegen te wapenen. Het is intens verdrietig als ze – soms juist door mensen die ze volledig vertrouwen – geraakt worden in hun diepste privé.”


Lezen en bespreken
In huize Van Dam wordt open over seksualiteit gesproken. „Dat vinden we belangrijk en noodzakelijk. Het boek Blozen mag van Sarina Brons-van der Wekken biedt hiervoor handvatten. Voor de jongere kinderen gebruiken we het boek Wonderlijk en waardevol van Elly van der Gouwe. Dat sluit mooi aan op hun belevingswereld. We benoemen hoe belangrijk het is grenzen aan te geven. Het niet-pluis-gevoel vind ik ook belangrijk om te bespreken. We vertellen bijvoorbeeld dat alles onder hun onderbroek privé is. Papa en mama helpen met douchen, maar verder mag niemand eraan komen. We zijn open zonder tot in detail te bespreken wat er kan gebeuren. We benadrukken dat de Heere het prachtig geschapen heeft, maar dat er ook veel moeilijke en verdrietige dingen zijn op dit gebied.”


Spontaniteit
Carolien denkt niet dat je kinderen snel bang maakt. „Je wilt ze wijzen op gevaar, zonder dat ze hun spontaniteit verliezen. Ze staan ook niet angstig op de stoeprand omdat je ze geleerd hebt dat er iets kan gebeuren als ze oversteken. Ik houd altijd goed in de gaten of onze kinderen lekker in hun vel zitten. Dat observerende komt denk ik vanuit mijn zorgachtergrond. Ook vragen we altijd goed na in nieuwe situaties waar onze kinderen zijn en wie er bij hen zijn. Zo vertelde één van de kinderen onlangs dat de buurman van een klasgenoot sportles wilde geven. Dan ben ik wel even alert en vraag ik door.”


Gebed
Naast deze praktische dingen is gebed het belangrijkste, vindt Carolien. „De veiligheid van onze kinderen probeer ik elke dag opnieuw in de handen van de Heere te leggen. Het ‘gebed voor mijn kinderen’ vind ik daarvoor heel mooi. Ik hoef onze kinderen niet te bewaren. De Heere staat overal boven.”

Dit interview is onderdeel van een driedelig interview en verschijnt -samen met de andere delen- in de GezinsGids van 5 mei 2022 D.V.