Als generaties elkaar ontmoeten, betekent dat winst voor twee kanten. Joanne Grinwis-Dam (22) helpt als vrijwilliger op zaterdagochtend demente ouderen bij het ontbijten. Tot plezier van haar, de verpleging én de ouderen. Ze vertelt erover in de GezinsGids van 2 februari 2017. „Als je zelf niets zegt of doet, dutten ze zo weer in.”

Joanne doet haar best om te zorgen dat de ouderen het ontbijt kunnen waarderen. „Ik probeer er altijd iets gezelligs van te maken. Als je zelf niets zegt of doet, dutten ze zo weer in als ze klaar zijn met eten.” Hoe ze dat doet? „Dementerenden weten vaak nog wel veel dingen van vroeger, dus daar vraag ik naar. ”

Maar er zijn meer manieren waarop ze leven in de brouwerij brengt. Joanne is spontaan en daar ontstaat er vaak een gezellige sfeer. „Pas was ik aan het fluiten, terwijl ik koffie aan het zetten was. Toen zei er iemand: ‘Nou, ze ken nog fluite ook’. Ze probeerde het na te doen en de rest van de woongroep ook. Ze hadden ineens een lol met elkaar en moedigden elkaar aan. Dat was echt leuk.”

Joanne houdt ervan om de bewoners te vermaken. „Van de zomer waren er veel vliegen. Dus ging ik met een krant op vliegenjacht. Dat vonden ze fantastisch. ‘Daar zuster, daar zit er één’. ‘Ja, daar vliegt ’ie. Pak ’m zuster!’ Dat was geweldig! Ze waren helemaal trots als ik er één gemept had.”

Meer lezen over het contact tussen jongeren en ouderen kan in de GezinsGids van 2 februari 2017.