Kees Boender is nog maar net vertrokken naar Zuid-Afrika. Hij hoopt binnenkort te gaan trouwen met zijn vriendin Esther en zich dan in het Afrikaanse land te gaan vestigen. „We zijn aan het rondkijken voor een huis. Er zijn huizen genoeg te koop en de prijzen zijn gunstig, want Zuid-Afrika zit momenteel in een economische dip.”

Boender is onder de indruk van Zuid-Afrika. „Ik kan me goed voorstellen wat Nederlanders beweegt om naar dit land te emigreren. De natuur is er prachtig, er is veel vrijheid en het weer is vaak mooi. In de zomer kan het heel heet zijn en in de winter juist streng vriezen. De huizen zijn hier niet altijd goed op berekend.”  

Minder georganiseerd

Vergeleken met Nederland is Zuid-Afrika beduidend minder georganiseerd dan Nederland, zegt Kees. „De regering, die vooral bestaat uit vertegenwoordigers van de zwarte bevolking, kijkt niet zo nauw als het gaat om bijvoorbeeld het onderhoud van de wegen. Wegen zijn niet schoon, het vuil wordt niet altijd opgeruimd en als er een gat in de weg zit, wordt dat niet direct gerepareerd. 

Ik noem Zuid-Afrika weleens een soort ‘mislukt Amerika’. Je hebt er de vrijheid van Amerika, het land is vele malen groter dan Nederland, maar tegelijkertijd zijn er grote verschillen in ontwikkeling binnen het land. De zwarte bevolking is grotendeels laag opgeleid, terwijl de blanken relatief goed zijn opgeleid. 

Tussen de zwarte en de blanke inwoners van Zuid-Afrika zit spanning. Het is geen toeval dat vaak blanke boeren getroffen worden door roofmoorden. Het percentage moorden is in Zuid-Afrika één van het hoogste ter wereld.”

Oom en tannie

Wat Boender opvalt, is dat in Zuid-Afrika mensen veel meer respect hebben voor ouderen. „Oudere mannen worden aangesproken met ‘oom’, gevolgd door hun voornaam en oudere vrouwen met ‘tannie’, in het Nederlands vertaald is dat ‘tante’.” 

Ook in kerkelijk opzicht is de sfeer gemoedelijker dan in Nederland, vindt Boender. „In Nederland moet je na de dienst het kerkplein verlaten, omdat het hek om half twaalf dichtgaat, maar hier kun je na de dienst gezellig nog wat met elkaar napraten. Het is allemaal wat meer ontspannen, niet zo gejaagd als in Nederland. 

Onze gemeente is een echte streekgemeente. De meeste leden moeten minstens een half uur rijden voordat ze bij de kerk zijn.”

Er zijn meer leuke cultuurverschillen, zegt hij. „In Nederland grijpen we als we gezellig bij elkaar zijn naar de frituurpan. In Zuid-Afrika is niet de frituur populair, maar het zogeheten ‘braaien’: barbecueën.” 

Lees verder over wonen in Zuid-Afrika in de GezinsGids van 23 mei en 6 juni.