De zomerjassen hangen er nog, maar de dikke winterjassen komen ook al tevoorschijn. Qua schoenen staat er inmiddels een dubbele voorraad in de gang. Hoog tijd dat de zomergarderobe gewisseld
wordt voor een winterse. Twee moeders (nu alvast één online) vertellen hoe ze dat aanpakken. Irma Pladdet(48), die acht kindergarderobes moet wisselen, vertelt: „Ik zie er altijd als een berg tegen op.”
Tekst C.A. Schipaanboord-de Vos beeld Anna Hage
Irma Pladdet-Goud (48) is getrouwd met Eric en moeder van Jesse (25), Alieke (23), Hannelore (22), Marie-Loïse (20), Olivier (18), Jappe (16), Noortje (13), Laetitia (12), Hidde (10), Lodewijck (8), Mette-Marit (7) en Boudewijn (3). Verder is ze oma van Ezra (1). Er wonen nog negen kinderen thuis en voor acht kinderen regelt ze de kleding.
In het najaar de winterkleding in alle kasten leggen en in het voorjaar de zomerkleding. Irma ziet er altijd als een berg tegen op. „Je hebt dan weken dat alles dubbel aan de kapstok hangt. De zomerjassen, maar ook alle dikke winterjassen. Dat is rommelig,” vindt ze.
„Bovendien is de garderobe wisselen niet iets wat in één of twee dagen klaar is. Je bent al snel twee weken bezig om echt alles om te gooien. Daar zie ik altijd het meeste tegen op.”
Voorheen riep Irma weleens hulp van haar zussen in, maar dat werd steeds lastiger, omdat zij in Zeeland wonen en Irma in Barneveld. „Maar sinds twee jaar helpen twee van de grotere meiden mij. Bijvoorbeeld mijn oudste dochter en schoondochter. We plannen dan een dag. De één gaat met mij met de kleding aan de gang en de andere dochter zorgt beneden voor de kinderen en regelt het koffiedrinken, de lunch en het avondeten. Zo kunnen we boven non-stop aan de gang. Dat is ideaal,” vertelt ze enthousiast.
„Je doet dan heel veel. Die meiden hebben zelf goed overzicht en weten van aanpakken. Bovendien is het eigen. Dat is heel fijn. Dankzij hen zie ik de klus nu beter zitten.”
Big shoppers
Als eerste maakt Irma de kasten leeg. „Ik maak de kast dan meteen schoon. Daarna sorteer ik de kleding en maak ik een aantal stapels. Bijvoorbeeld een stapel met wat ze volgend jaar nog passen, een stapel met kleding om te verkopen in een tweedehandswinkel, één om weg te geven aan andere gezinnetjes en één voor de kledingcontainer.
Ook heb ik nog een stapel met kleding die versteld moet worden. Dat doet mijn schoonmoeder. Wat echt kapot is, gaat de kliko in,” legt ze uit.
„Daarna pak ik de big shoppers erbij. Die staan bij ons op het zoldertje, achter een schot. Het zijn van die enorme tassen met een rits. Eraan hangen kaartjes, bijvoorbeeld met ‘meisjeskleding winter’. Wij hebben steeds twee jongens en dan weer twee meisjes na elkaar, dus in elke shopper zit kleding voor twee jongens of meiden.”
Niet passen
Vervolgens legt Irma de kleding voor het nieuwe seizoen in de kast. „Ik laat de kinderen niet passen. Dat brengt veel onrust. In de loop van het seizoen zie ik vanzelf of iets te klein is. Bovendien heb ik het jaar daarvoor bij het opruimen van de kleding al een inschatting gemaakt of het nog zou passen,” vertelt ze.
„Ik zorg in ieder geval dat iedereen een zondags stelletje en een paar goede schoenen heeft. Voor de rest hebben ze altijd nog wel wat van het vorige seizoen waar ze mee kunnen starten. Als de kleding in de kast ligt, doe ik de kleren van het afgelopen seizoen in een shopper met een nieuw kaartje eraan. Je ziet dan meteen wat erin zit.”
Vervolgens schat Irma in wat de kinderen nog nodig hebben. „Onze dochters zijn daar heel handig in. Ik ben zelf soms makkelijk en denk dan: dat komt later wel. Maar de meiden kennen mijn valkuilen en zeggen dat ik meteen op moet schrijven wat er per kind nog nodig is. Dus hebben we altijd pen en papier bij de hand.
Die meiden zijn op zo’n dag echt mijn steun en toeverlaat. Het is ook het beste om het meteen goed te doen, anders zit je er nog veel langer mee en weet je niet meer goed hoe het zat.”
Rommelig
In die ene dag komt Irma een heel eind met de kledingwissel. „Maar de nasleep duurt veel langer. Er zitten vaak nog kleren in de was, die er dan later weer bij komen. Ook moet je de schoenen uitzoeken en de slippers wisselen in sloffen en sokken.
Tijdens het wisselen blijven de shoppers voor mijn schot staan, dus dat ziet er rommelig uit. We hebben zo’n koppel kinderen, het is hier niet altijd even netjes. Daar ben ik heel eerlijk in,” zegt Irma.
„Het is mijn valkuil om iets op de lange baan te schuiven, dus dan staan die shoppers er soms wel erg lang. M’n dochter spoort me altijd aan om het meteen af te ronden. En daar heeft ze gelijk in. Hoe langer je het laat staan, hoe lastiger het is om jezelf ertoe te zetten.”
Ze lacht even. „Er gaat best weleens iets mis, hoor. We gooiden eens een tas kleding in de kliko, maar hij moest bewaard worden. Er zat nog geen briefje op.”
Gratis
Als er nieuwe kleding nodig is, koopt Irma die bij tweedehandswinkels. „We zijn bevoorrecht met heel goede tweedehandswinkels in de buurt, zoals Kleding & Zo in Kootwijkerbroek en 2Label in Barneveld.
Vaak lever ik ook kleding in die zij voor mij verkopen. Als er kleding van mij verkocht is en ik wil wat nieuws kopen, heb ik op deze manier soms gratis kleding. Dat is heel leuk.
Ik mag kleding ook meenemen op zicht. Dat vind ik ideaal, want spijkerbroeken kopen voor pubers is heel lastig. Nu kunnen ze thuis even passen,” legt Irma uit.
„Tweedehands kleding is duurzaam. Daarnaast vind ik nieuwe kleding veel te duur. Dat zou niet kunnen met zo’n koppel kinderen. Het is tegenwoordig heel normaal. Mijn dochters gaan gewoon met hun vriendinnen bij zo’n winkel shoppen.
Als de grotere jongens iets nodig hebben, stuur ik ze tactisch met die meiden mee. Van hun grote zus nemen de jongens sneller iets aan dan van mij. Soms videobellen ze me dan, zodat ik even mee kan kijken.
Hier thuis praten we plat Zeeuws met elkaar. Die meiden vermanen me dan altijd door de telefoon dat ik normaal moet praten, omdat alle mensen heel gek kijken.” Ze lacht er hartelijk om.
Nieuwe kleding koopt Irma heel af en toe. „M’n man draagt voor zijn werk altijd nette kleding. Die kopen we meestal nieuw. Als we echt iets specifieks zoeken, zoals onlangs voor een bruiloft, dan kopen we via Vinted. Bijvoorbeeld een tasje in een bepaalde kleur. Ik vind het heel mooi als iets hergebruikt wordt.”
Dit artikel verschijnt in de GezinsGids van 3 oktober 2024 D.V.