Sinds de aanslag op een Franse priester vorig jaar, staat veiligheid in kerken extra op de agenda. Hoe wordt daar in de praktijk mee omgegaan? Koster Evert Reemst (56), koster van de oudgereformeerde gemeente in Krimpen aan den IJssel, vertelt erover in de GezinsGids van 2 februari. „De mensen om je heen hebben wel waardering voor het feit dat je erop afgaat.”
Reemst heeft eens te maken gehad met verdachte situaties rondom het kerkgebouw. Zoals toen een onbekende man met een rugzak in de kerk – waar elke zondag zo’n duizend man komt – plaatsnam. „Een man met een rugzak in de kerk. Die wordt door velen toch argwanend aangekeken. Wat moet iemand met een rugzak in de kerk? Omdat ik koster ben, werd ik getipt door gemeenteleden die het niet vertrouwden,” vertelt de koster. „Ik stapte op de man af en heb een praatje met hem aangeknoopt. ‘Goedemorgen meneer. Fijn dat u de kerkdienst bijwoont. Zal ik die rugzak even voor u aannemen en ergens ophangen of neerzetten?’ De man liep mee en toen ik de rugzak wilde wegzetten, zei hij: ‘O, maar daar zitten prekenboeken in, hoor!’ Dan krijg je wel even een glimlach op je gezicht. Ook al had je het mis, je bent best even bang geweest.
De mensen om je heen hebben overigens wel waardering voor het feit dat je erop afgaat. Het vergroot hun gevoel van veiligheid en dat is best belangrijk,” aldus Reemst.
Het was niet de enige keer dat de koster zich vergiste. Twee jaar eerder kwam een getinte man binnen, eveneens met een rugtas. „Die huidskleur maakte de mensen nog alerter. Er kwamen mensen naar me toe: ‘Evert, kun je wat doen? Ik ben bang!’ Ik heb de rugtas van de man overgenomen en die een plaatsje gegeven buiten de kerkzaal. Toen heb ik er even in gekeken. Er bleek wat kleding en een flesje water in te zitten.”
Meer lezen over veiligheid in de kerk, welke maatregelen er worden genomen en hoe ze er in moslimlanden mee omgaan, is te lezen in de GezinsGids van 2 februari 2017.