Is er een vergadering in één van de zalen van Sealthiël in Leerdam? Janette Benschop zorgt dat de melk, karnemelk, huisgemaakte soep en broodjes rond etenstijd keurig gerangschikt klaarstaan. Is de kerk schoongemaakt, dan wast ze alle doeken weer schoon. En als op zaterdag de kerk gereedgemaakt wordt voor de erediensten, loopt ze samen met haar man de kerkzaal door. „Het kosterschap doen we echt met elkaar,” vertelt de kostersvrouw.

Tekst T. Westerbeke

Het kostersechtpaar begon in 2016 in het oude kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland in Leerdam. „Toen het vorige kostersechtpaar ging stoppen, kregen wij een vraag van iemand of het kosterschap niet iets voor ons was. Na wat wikken en wegen hebben we ons aangemeld. In april van dat jaar zijn we begonnen.

Jan is zzp’er en werkt meestal twee dagen thuis. Ik heb geen baan en pas op de kleinkinderen. Dat kunnen we allebei heel goed combineren met het kosterswerk.”

Groepsapp

Het werk in de kerk kost ongemerkt behoorlijk wat uurtjes. „De erediensten komen elke week terug. Eens in de zoveel tijd zijn er Bijbellezingen, begrafenis-, huwelijks-, avondmaals- en doopdiensten. En dan zijn er nog catechisaties, belijdeniscatechisaties, diverse vergaderingen, jongerenavonden en noem maar op,” somt Janette op.

Alle belangrijke data krijgt de kostersvrouw door van de scriba. Zij noteert die in een gezamenlijke digitale agenda en een papieren agenda. „Daardoor weten we bijna zeker dat we niets vergeten.”

Zelf maakt Janette ook deel uit van verschillende groepsapps. „Vaak worden er onderling al dingen geregeld. En door de app blijf ik overal van op de hoogte. Je hoeft elkaar niet altijd te spreken om dingen af te stemmen.”

Korte lijntjes

Contact leggen en houden is een belangrijke taak van de kosters. „Je moet je oren en ogen openhouden, ook als er activiteiten in de zalen van de kerk zijn.

Als kosters ben je het aanspreekpunt en visitekaartje. Mensen stappen op je af en stellen hun vragen aan jou.

Voor een lunch of maaltijd bespreken we: Hoeveel personen verwachten jullie? Wat heb je nodig? Zijn er dieetwensen? Daarna plaatsen wij de bestelling bij de bakker, de groenteboer en de poelier.

Als er een huwelijksdienst plaatsvindt, bellen we twee weken van tevoren met het stel om alles even door te spreken.

Met de kerkenraad houden we de lijntjes kort. Als er dingetjes zijn, kunnen we die gelukkig altijd bespreken of terugkoppelen.”

Het volledige interview met Janette verschijnt in de de GezinsGids van 7 september 2023 en is onderdeel van een tweeluik. In het nummer van 21 september 2023 verschijnt deel II met kostersvrouw Jantine Poortvliet.