Deze quiche is gevuld met gerookte zalm en zachte asperges. Deze milde smaken vullen elkaar perfect aan. De quiche kan heel goed koud gegeten worden en is daarom ook makkelijk mee te nemen voor de lunch op het werk of tijdens een picknick.
Tekst en beeld J.M. Neels-Wisse
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 300 gram bloem
- 180 gram boter (kamertemperatuur)
- 65 gram water
- 1 mespuntje zout
- 1 klontje boter
Vulling:
- 200 gram zalm in plakjes
- 4 teentjes knoflook
- 8 witte asperges (uit pot)
- 3.5 dl room
- 60 gram Parmezaanse kaas
- ½ bosje peterselie
- 1 theelepel tijm
- 3 eieren
- peper
Bereidingswijze:
Deeg
Draai de boter zacht en schep de bloem er in delen bij. Wacht tussendoor even, zodat de bloem zich goed kan vermengen met de boter. Voeg het zout toe en voeg daarna het water in delen bij het deeg, zodat er een soepel en elastisch deeg ontstaat.
Verpak de deegbol in plasticfolie en laat in de koelkast rusten (minimaal 1 uur).
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Rol het deeg uit tot de grootte van de quichevorm en bekleed de vorm. Leg een rond vel bakpapier of een springvormbodem bovenop de taartbodem en vul deze met baklinzen of andere gewichten. Bak de quichevorm ‘blind’ in ongeveer 35 tot 40 minuten.
Vulling
Snijd de zalm in reepjes en de asperges in grove stukken. Hak de peterselie fijn.
Doe de eieren met de room in een kom en klop het geheel los met een garde. Meng hier vervolgens de Parmezaanse kaas doorheen. Voeg peper naar smaak toe.
Verwijder de ‘vulling’ voor het blindbakken uit de quichevorm en vul de bodem met reepjes gerookte zalm, asperges, tijm en peterselie.
Schenk hier vervolgens het eiermengsel overheen en laat het goed tussen de losse vulling lopen.
Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 170 graden in +/- 35 minuten gaar en goudbruin. Eet direct of laat afkoelen voor een koude maaltijd.
Dit recept verschijnt in de GezinsGids van 8 februari 2024 D.V.